Одржано „Војвођанско венчање“ у Бачкој Паланци

Бачком Паланком парадирали у уштирканим свадбарским ношњама и украшеном фијакеру

4418
Фото: БАП ВЕСТИ

БАЧКА ПАЛАНКА: Манифестација „Војвођанско венчање“ одржана је у среду (18.10.) у центру Бачке Паланке, заједно са „Цветном пијацом“.


Велики број мештана је дошао да пазари зимске руже, сукуленте и друго украсно биље које ће красити домове током зимских дана. Поред тога, са нескривеним одушевљењем су посматрали младенце у традиционалној словачкој ношњи, који су се кратко провозали украшеним фијакером.

И млади у другим народним ношњама су изазвали велику пажњу Бачкопаланчана, те су многи застали да чују више информација о обичајима и да дегустирају специјалитете са свечане, свадбене трпезе. Наташа Зиман из Удружење жена „Кулпин“ је објаснила да млада у традиционалној, словачкој ношњи за венчање носи свечану, црну хаљину.

Фото: БАП ВЕСТИ

– Хаљина може бити од атласа или свиле. Свила се већином носила током лета, а атлас током хладнијих дана. Испод хаљине, млада има две сукње, које су уштиркане и испеглане. Потом се облачи црна хаљина, око појаса је машна, и онда иде блуза и кецеља. Најзанимљивији је венчани вео или парта, који је ручно израђен. Девет чланица нашег удружења га је правило осам месеци. Овај вео има 18 хиљада платнених белих цветића, а тежина је око три килограма. Интересантно је да су некада младе носиле парту која је била тешка и преко шест килограма, и носиле су је током целог дана и вечери – казала је Наташа Зиман.

Док су Бачкопаланчани пазарили цвеће и фотографисали се са младенцима у словачкој, али и народним ношњама других народа и народности овог традиционалног венчања, организаторке су малишанима делиле торте са свечане трпезе. Мирјана Станишић из Удружења „Традиција и венчање“, које је организатор ове манифестације, истакла је да је у среду одржано десето „Војвођанско венчање“, што уједно представља и десет година сарадње овог и Удружења жена „Кулпин“, на шта су посебно поносни. Како је додала, нада се да ће и надаље сарађивати, са циљем да сачувају бар део традиције када су у питању свадбарски обичаји.

Како је показано велико интересовања људи за ову манифестацију, у плану је да она у будућности буде у већем обиму и присутна и у другим градовима.

Поред лепоте и богатства ношњи представљених на „Војвођанском венчању”, пажњу су привукли и јединствени обичаји и храна, као на пример мађарски обичај колача на флаши, који се користи док се позивају гости на свадбу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here