Вишекруна: Николић послушник без ауторитета

Слободан Вишекруна, некадашњи комесар за суђење о судијским грешкама у Београду и Крагујевцу, раду садашњег комесара

Фото: БАП ВЕСТИ

Слободан Вишекруна увек расположен да говори на рукометне, нарочито судијске теме. Некадашњи интернационалац, својевремено и комесар за судијска питања и даље прати струку иако већ неколико година није ни на једној функцији.


Само у протеклих недељу дана имали смо три теме које смо могли да пречешљамо.

За почетак, много је било коментара на тему суђења Секулића и Јовандића у ремију Обилића и Пролетера на Бањици завршеног ремијем (29:29) у 6. колу мушке елите?

– Судија, конкретно Јовандић, погрешио је јер није досудио седмерац за Пролетер, петнаестак секунди пре краја, због одбране из простора играча Обилића. У истом том нападу, петнаестак секунди раније, имао је исто ситуацију у којој је могао да се досуди седмерац за Зрењанинце. Обилић је потом кренуо у напад и судије су досудиле веома груб прекршај, доделиле црвени картон, после чега је домаћин извео седмерац и изједначио резултат – објашњава Вишекруна спорне ситуације из финиша тог меча дајући и додатно објашњење:

– Да ли је црвени картон или не? То је за анализу. Има елемената и за и против. Судије често греше кад им је последњих 30 секунди утакмице критеријум строжији него до тад, а мора да остане исти.

Како бисте оценили то суђење?

– Са директним утицајем на бодовни исход. На гол предности за Пролетер, Зрењанинцима није досуђен седмерац којим би Зрењанинци вероватно добили утакмицу… То може да има и велике последице ако знамо да ће се те две екипе, према тренутном развоју догађаја и табели, борити за опстанак, самим тим и овај резултат може да има утицај на коначан изглед табеле.

Шта кажете на финиш дуела у Крагујевцу, Раднички – Партизан, у среду увече, такође звршене ремијем (31:31) где су правду делили ваши Бачкопаланчани Алимпић и Црњански?

– Била је тешка и захтевна утакмица. Судије су се трудиле да је одсуде максимално објективно и било је тако све до 59.40 кад је Алимпић непотребно „свирао” слободно бацање за Партизан уместо да пусти предност после кога би десно крило Партизана постигло гол и црно-бели вероватно добили утакмицу. Или не би, али би то вероватно био погодак за један разлике за црно-беле. Погрешио је јер је донео преурањену одлуку. Претпостављам, будући да је утакмица заиста била врло захтевна да им је попустила концентрација и да је вишак информација око самог меча такође имао утицај.

Да ли сте Ви задовољни суђењем ове сезоне, будући да помно пратите све?

– Нисам. Али, то сам и раније констатовао. У последњих пет, шест година Судијска организација не постоји! Не ради се на едукацији кадра. Две године смо били без комесара за судијска питања, а последице тога су све ово што данас гледамо. Каснији комесари (осим Фабијана који је посао радио коректно), Тијанић и Николић, нису тог квалитета ни тог ранга да могу то да изнесу. Морају да буду ауторитет, а они то нису. Тијанић није могао да буде комесар ни Прве лиге Центар без проблема. Николић такође. Али знамо сви да је изабран зато што је послушан, а не зато што је најбољи.

На тему комесара за суђење Вишекруна је без длаке на језику:

– То су понављачи. Ни ауторитета, ни квалитета. Прошле године, до краја плеј –офа скоро, нисмо имали контролоре, а последице тога гледамо… Уз проблем што остајемо без много судија. Стојковић и Николић су, рецимо, могли још да суде, а скинути су са листе ЕХФ у полусезони, на предлог Савеза. То је недопустиво. Браћа Јевтић тражили су мировање. Због чега? Нико неће да се бави тиме. Да имамо организацију, то нам се не би догађало. А, биће све горе.

Зашто Николића зовете понављачем?

– Зато што је падао с листе. Док сам био комесар његове контроле као контролора су увек биле слабо одрађене, а могао је да води максимално Другу лигу.

Како оцењујете оно што је до сад урадио, најављено је враћање ауторитета и поверења у Судијску организацију?

– Да би неко мога да врати ауторитет мора и сам да га има, а он свакако није тај. Како то може да буде понављач? Судијска организација у овом формату нема самосталност, то је поента. Док год постоји комисија Судијска организација ће постојати само на папиру – тврди Вишекруна.

Похвале Миливојевићу

Имали смо у току прошле недеље и поништавање утакмице 3. кола супер Б лиге група Север-Центар, Колубара – Спартак (27:26) коју су судили Живић и Рилак?

– За то бих похвалио директора Лиге Миливојевића, који је у изузетно кратком временском року затражио изјаве службених лица, спровео поступак и поништио утакмицу што је била једина исправна одлука. Играч Колубаре се у на истеку 58. минута повредио, а пошто су ушла сужбена лица и није било прогресивне казне, морао је да изађе три напада. У 60. минуту исправно је досуђен седмерац, за домаћина, а тај играч је, иако није имао право (био је трећи напад), извео је седмерац и постигао гол. Зато је Миливојевић исправно поништио ту утакмицу. Али, ту му директор за судијска питања, Николић, није помогао јер, питање је да ли он то зна.

Комисија и заједница у колизији

Судијска организација више нема самосталност констатује Вишекруна:

– Не може ни да ради како треба јер је Управни одбор РСС и за време Ђурковића и сад код Делићеве, основао Судијску комисију, паралелну са Заједницом судија. А, Бога ми, у последње време, какве кадрове имају, постављане по принципу послушности, а не квалитета и ауторитета, ни не могу да одговоре тим финкцијама. Некад смо имали семинаре препознатљиве у Европи и региону. Сад је све то нестало, нема едукације младих. Или и ако има то је више протоколарно.

Шта је проблем са судијском комисијом?

– Ко је у њој? Комесар за судијска питања Николић, Боричић који је лично заинтересован као активни судија, јер сутра може да буде неки његов случај предмет разматрања и Попадић који није судија и сад они треба да заузимају став да ли је нека одлука добра или није. То је немогуће и недопустиво. То мора да буде независна комисија састављена од експерата, људи с ауторитетом и знањем..

Бубања – Црњански и Матић – Вујановић будућност

Ипак, није све тако црно, има и младих судија који би могли да у будућности остваре значајне каријере, тврди Вишекруна:

– Имамо два млада пара, двадесетак година – Бубања и Црњански и Матић и Вујановић. Тврдим да су они перспектива и да су се појавили у време кад сам био комесар или председник Комисије за праћење суђења, сигуран сам да бисмо од њих направили вхунске ИХФ арбитре. Нажалост, данас су препуштени сами себи. Ко данас да их учи?!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here