Са сликарима фарбали јаја и правили ускршње декорације

Сликари отворили врата својих просторија за најмлађе Бачкопаланчане

БАЧКА ПАЛАНКА – У организацији УЛС „Петар Томић“ и ове године окупили су се најмлађи, њихови родитељи, баке, деке, пријатељи и уз савете паланачких сликара украшавали су ускршња јаја.


Киша је спречила да се традиционално фарбање ускршњих јаја одржи по плану у Уској улици, тако да су чланови УЛС „Петар Томић“ отворили врата својих просторија за најмлађе Бачкопаланчане и заједно са њима, а у сусрет највећем хришћанском празнику, фарбали јаја и правили ускршње декорације. Као и претходних година, деца су користила разне технике украшавања, а јаја која су украсили носили су кући да обогате празничну трпезу.

Ове године, у овог лепом догађају, бачкопаланачким сликарима су помагали и пријатељи, сликари из Бачког Петровца, као и чланови Удружења МНРО из Бачке Паланке, који су изложили радове деце из овог удружења.

Обичај фарбања јаја датира из 12. века, а на нашем поднебљу га је, највероватније увела црква, у 16. веку. Велики петак је дан жалости, али и увод и припрема за највећи и најродоснији празник – Ускрс.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here