„Дунавски вез“ у главном граду Непала

У далеком Катмандуу, одржан Други светски конгрес ручних радова

166
Извор: Недељне новине

Други по реду светски конгрес ручних радова, одржан је крајем маја у азијској држави Непал. На овом планетарном скупу представила се и Србија.


Нашу земљу достојно су репрезентовале чланице бачкопаланачког удружења „Златне руке“ са својим рукотворинама. У престоницу Непала Катманду, требала је отпутовати и Зора Кајтез председница удружења „Златне руке“, али је она и поред тога, што је већ готово извадила авионску карту остала код куће.

Разлог њеног не одласка на овај скуп су, процедурални проблеми око боравка на скупу у овој азијској држави. Због тога што није примила све три дозе вакцине против Ковида 19, Зора је остала кући, што јој је веома тешко пало, па је представница наше земље била Београђанка Милица Чавић.

– За конгрес одржан у Катмандуу сам се на неки начин припремала од дана када сам сазнала да ћу бити један од његових многобројних учесника. На моју велику жалост нисам му присуствовала, јер је један од услова присуствовања овом скупу била вакцинација против корона вируса. С обзиром, да нисам примила вакцину изостало је и моје присуство на овом скупу у престоници Непала. Нашу земљу представљала је Милица Чавић из Београда, која је придружни члан нашег удружења „Златне руке“.

– Дакле, у Катмандуу је одржан други по реду Светски конгрес кућне радиности, или ручних радова, а нашој земљи је ово било прво учешће. На првом одржаном конгресу, Србија није била један од учесника – истиче Зора Кајтез, председница удружења „Златне руке“. Бачкопаланачко удружење је на самиту у Катмандуу, изложило ручне радове рађене у неколико техника.

– Удружење чији сам ја председник у Непалу, односно у Катмандуу је изложило радове у техникама ткање и вез, а представили смо се и израђеним накитом као и сувенирима. Милица Чавић која је била једина представница наше државе на овом скупу носила је нашу заставу – заставу Србије, а била је обучена у народну ношњу наше земље, истакла је Зора Кајтез.

– Занимљиво је да смо јелек као део ове ношње, набавили од једног удружења из Београда. Он потиче са Косова и Метохије и стар је око 150 година. На скупу одржаном у престоници Непала није било публике – гледалаца, већ су на њему били присутни само његови директни учесници, њих око 150 из 50 земаља широм наше планете. Представници држава који су дошли на скуп у Катманду, искористили су свој боравак да се упознају и на неки начин едукују, како се праве ручни радови на све четири стране света. Представиле су се, дакле особе које углавном раде – израђују радове својим рукама.

Зора Кајтез ће у августу ове године присуствовати конгресу који ће бити одржан у Скопљу, а на њему ће бити представљени ручни радови земаља југоисточне Европе и централне Азије. Овај конгрес ће након Скопља, променити место одржавања, па ће се његова завршница обавити у Бугарској.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here