Два пута седмично пијаца у Бачкој Паланци постаје центар свих дешавања

Муштерије воле проверено и домаће

2443
Фото: Дневник

БАЧКА ПАЛАНКА – Среда и субота у Бачкој Паланци су већ деценијама резервисани за посету мештана локалној пијаци која се налази у самом средишту варошице, пише „Дневник“.


Тада се може пазарити буквално све, „од игле до локомотиве“, јер поред воћа и поврћа, могу се наћи и месо и млечни производи, а у самој пијаци постоји и одвојени део где је продају кућна хемија, слаткиши, алати…

Мешовита пијаца у Бачкој Паланци је у надлежности локалног ЈКП „Комуналпројект“ и заправо се састоји из три целине: робне, која обухвата око 1.400 квадратних метара, зелене на 1.300 и млечне на сто квадрата, те укупна површина покривена тезгама износи 2.800 квадрата. Сам простор на пијаци подељен је на продајна места која могу бити стална, попут грађевинских и монтажних објеката, те покретна као што су тезге и боксови. Зелена пијаца је пре неколико година обновљена у потпуности, чиме су били задовољни и трговци и купци. Пијаца је на истој локацији нешто више од пет деценија, али место је имало пијацу и пре два века. Иако се много тога променило од тада, оно што остаје исто јесте да пијаца служи и да се сем робе, размени покоја реч о свим локалним и светским темама.

На неки начин, пијаца два пута седмично постаје и центар друштвених збивања. Старији суграђани посебно воле да се прошетају и успут сретну добра позната лица са којима могу проћаскати о старим познаницима и новим проблемима. Некада то потраје, па се дискусије преселе у неки од оближњих угоститељских објеката уз кафу и ракију. Воле и млађи Бачкопаланчани да наврате на пијацу, посебно суботом, када могу да купе изврсан сир или поврће од омиљене баке са села. Пољопривредници долазе из околних села, како би изложили намирнице са својих газдинстава, а купци управо и траже праве домаће производе. Накупци долазе током читаве седмице на пијацу, нудећи поврће и воће људима који сврате пре или после посла.

По гужви на паланачкој пијаци види се да се овде ипак доста и пазари, а не само разгледа и опипава какав је касни парадајз или свеже шљиве. Да купаца има и на млечном делу пијаце, потврдила нам је и саговорница из Челарева, која продаје млечне производе већ годинама. Није имала пуно времена за разговор, јер купци чекају у реду за млади или пак димљени сир, као и за прави домаћи кајмак. Само пар корака даље, у зеленом делу, суботњим пазаром су били задовољни и брачни пар Паркањи из Гложана, који такође већ годинама имају своју тезгу на овој пијаци где продају поврће које сами производе, али и које и они једу у своме домаћинству. Како су казали, њихове муштерије су углавном дугогодишње, и то су старији људи који долазе да купе проверене и квалитетне производе. Има и млађих, и то су углавном ћерке које, следећи мамино искуство, радије на пијаци купују домаћи лук, шаргарепу и паприку, него оне који се продају у маркетима. Овај љубазни и насмејани пар додаје да се поред продаје поврћа које сами узгајају, баве и ратарством. То ипак није довољно за живот четири генерације ове породице које живе заједно, па два пута недељно посете Бачку Паланку и попуне кућни буyет, али и обрадују муштерије.

Нема много времена за причу, купци стално долазе, госпођа пазари бундеву за 150 динара, коју ће, како је рекла, искористити за питу, њена пријатељица је купила главицу купуса по цени од 80 динара за кг, шаргарепе за 150 и пар слатких и љутих паприка за 150 и 250 динара по килограму, што је, додала је радосно, и јефтино за мноштво витамина који ће бити у свежој салати од ових састојака.

И даље се продају црвене паприке, по цени од 150 динара, лук и кромпир за 100 динара по килограму, што је била цена и тиквица. Од воћа, најбоље иду јабуке и грожђе. Повремено се ваља засладити и уз домаће колаче или прави домаћи џем и сок, што добро знају Бачкопаланчани и радо купују на локалној пијаци.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here