Едуковали средњошколце основама прве помоћи

Црвени крст Бачка Паланка обележио Светски дан прве помоћи

Извор: Црвени крст Бачка Паланка

Волонтери Црвеног крста Бачка Паланка су обележили Светски дан прве помоћи (9. септембар) свакодневним предавањима за средњошколце, ученике Гимназије „20. октобар“, који су одржани током прошле недеље.


Волонтери ЦК су гимназијалцима у Музеју града показивали основе прве помоћи, а средњошколци су активно учествовали на едукацијама и савладали основе пружања прве помоћи. Предавање о основама прве помоћи је у понедељак одржано и ученицима и професорима Техничке школе „9. мај“.

Прва помоћ је веома важна у свачијем животу и треба да постане део опште културе сваког појединца. Ако познајете основе прве помоћи можете некоме да спасите живот. То је важна карика у ланцу збрињавања повређених и болесних лица. Први минути након повреде или несреће су критични за повређене и оболеле особе. Правилно указана прва помоћ доводи до смањења и ублажавања последица и у одређеним ситуацијама доводи и до спашавања живота.

Црвени крст Бачка Паланка пуно пажње посвећује првој помоћи јер је то једна од основних активности по којима је ова организација препознатљива. Сваке године екипе подмлатка и омладине Црвеног крста Бачка Паланка учествују на покрајинским смотрама прве помоћи у Новом Саду, а у нашем граду се редовно организује општинско такмичење из пружања прве помоћи. ЦК Бачка Паланка се бави и комерцијалном обуком прве помоћи запослених у предузећима. Такође, Црвени крст је, у складу са Законом о безбедности у саобраћају, препознат као референтна установа у области едукације прве помоћи, а он обучава будуће возаче о пружању прве помоћи као врло битан део возачког испита.

Волонтерски тимови Црвеног крста, уз екипе Хитне помоћи, редовно обезбеђују јавне скупове и спортске манифестације. Врло је важно да сваки појединац зна како да реагује у кризним ситуацијама, јер данас-сутра се може десити и важним најближим члановима породице, рођацима, комшијама или пријатељима да им позли на улици или на послу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here