Карађорђево и Младеново још увек се опорављају од незапамћеног невремена!

Само да се страшна олуја не понови!

Недељу дана након другог невремена које је општину Бачка Паланка задесило претходног петка, нанесена штета се још увек утврђује и санира. Једно од места у овој општини које је посебно било погођено орканским налетима ветра и кишом јесте Младеново.

Када смо у четвртак посетили ово мало место, радници комуналних служби су и даље уклањали и односили поломљена стабла и рашчишћавали неред који је направило невреме какво не памте ни најстарији мештани.

Како су нам казали Младеновљани, многе куће су остале и без читавих кровова, док су неки прошли „мање лоше“, па су остали без неколико црепова, са поломљеним вратима, прозорима… Без црепова, вода је кроз плафоне пробила у неке просторије, што је додатна брига људима.

Председник Месне заједнице Младеново, Слободан Манојловић, казао је да је олуја поломила више од стотину бандера само у овом селу, које је било прво на удару незапамћене катастрофе. Услед свега је нестало струје и воде, али се одмах почело са санирањем последица, па је у среду послеподне Младеново поново добило и струју и воду. У помоћ су дошли и радници и механизација из Београда, те је струја стигла у рекордном року, ако се узме у обзир размера штете. Наду и осмех на лице враћају и два пара рода која смо затекли у центру Младенова, на једној непорушеној бандери и на крову школе.

Слично као и у Челареву, суперћелијска олуја је неким чудом заобишла гнезда рода, те су она остала нетакнута, усред хаоса који је погодио ова два села. Можда као подсетник, да се упрокос свему живот ипак наставља. Запослени у локалној самоуправи су на терену, где пописују штету, коју је тренутно још увек немогуће тачно проценити. Председник Месне заједнице Младеново је додао да би ускоро требало да дође и помоћ у виду црепа, а све то је говорио док се јављао на телефонске позиве и причао са суграђанима који зову и долазе у канцеларију да пријаве штету и распитају се за помоћ.

Како нам је неколико њих рекло, помало су и љути на медије, који слабо помињу њихово село и несрећу која их је задесила. Ипак, сви се слажу да је битно то што није било настрадалих и надају се да се овакво невреме неће поновити. Иако је ситуација далеко од добре, и надлежне службе, као и сами мештани, вредно раде на поправкама нанетих оштећења, за шта ће требати времена, јер су бројна.

Ни у суседном Карађођеву ситуација није много боља. И тамо се ради на уклањању поломљених стабала, поправљају се кровови… Како нам је рекло неколико грађана, који су испред својих кућа чистили остатке грања, велики проблем тренутно им је и то што не функционише фиксна телефонија. Мобилне мреже има, али старији мештани углавном користе фиксне телефоне за комуникацију са родбином и пријатељима.

Проблем је у покиданим телефонским кабловима током невремена, па становници Карађорђева свакодневно апелују на надлежне да се они поправе и замене, како би фиксни телефони поново могли да се користе. Када је у питању снабдевање електричном енергијом, ту је ситуација ипак боља и већи део села има струју. Негде радници још увек нису стигли да замене покидане електричне водове, али су на терену и раде на томе. Воде у Карађорђеву такође има, за шта је заслужан агрегат. И у овом месту се људи надају да катастрофалних суперћелијских олуја, каква их је задесила током прошле седмице, више неће бити, и да ће се све што је оштећено, ипак успети поправити.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here