Метле из Селенче у европским, руским и америчким домовима

Колико је далеко производња отишла, показује и то што се у овим фабрикама израђују од најмањих метли за мале, до највећих намењених за велике индустријске површине

562
Фото: Дневник / Приватна архива

Занат по којем је Селенча надалеко позната јесте метларство, а производи које стварају у овом бачком селу са већинским словачким становништвом отишле су у бели свет и данас чисте домове широм Европе, Русије и Америке.


Једна међу њима је и Фирма “Данке”, која је основана пре двадесетак година. Прошле године испоручили су 35.000 великих и 15.000 малих метли војсци Републике Србије.

– Израдом метли сам почео да се бавим јер сам желео да се опробам у овој врсти посла и остао сам у њему две деценије. На почетку сам производио 300, а сада 1.000 комада дневно. Прошле године сам прошао на тендеру Војске Србије и на тај начин добио посао – каже Стефан Даничек, власник фабрике “Данке” д.о.о.

Каже да, иако у истом месту послује дведесетак метлара – мини фабрика, а по последњем попису овде живи 3.000 мештана, за све има места и они су, како каже наш саговорник, здрава конкуренција.

Метлама се тргује у иностранству, а тамо су мајсторима из Селенче конкуренција произвођачи из: Италије, Турске, Мађарске, Румуније и Мексика. Ове државе, такође, имају дугу традицију израде метли, али, и поред тога, произвођачи из Селечне проналазе купце и ван границе Србије. Међутим, у последње време, вели Стефан, како је почео рат у Украјини, криза је закуцала и на врата мини-фабрика, па метле углавном лагерују, чекајући боља времена. Таква ситуација није добро, али се надају да ће у скоријем периоду и то да се промени.

Стефан има 22 запослена и још увек успева да подмири све трошкове, а сам производи и сирак, што му олакшава читав процес прављења метли. Сирак је биљка која спада у ред корова и сади се наменски.

Дневно 12.000 комада

Криза се одразила и на овај део производње. И то, пре свега, на цене.

Двадесетак приватних “фабрика” у Селенчи направи дневно око 12.000 метли, а цена је 2,2 евра и сада је на минимуму, док је пре кризе била 2,5 евра по комаду.

– Сирак узгајам на 150 јутара. Сеје се исто као соја и кукуруз. Машински га скидам са два комбајна. Управо од сирка и дршке, али и самог начина рада зависи да ли ће метла бити прве класе. Сирак мора бити жут, дршка чврста, а процес производње исправан и тачан – каже наш саговорник.

Процес прављења метли се састоји од сортирања сирка, сечења, увезивање па опшивања.

Колико је далеко произвдња отишла, показује и то што се у овим фабрикама израђују од најмањих метли за мале, до највећих намењених за велике индустријске површине. Могуће их је користити и у близини базена, јер сиркове метле неће реаговати на хлор или избељивач. Самим тим њих је могуће користити како на мокрим тако и на сувим површинама. Могуће је бирати дужину, боју дршке, величину и грамажу тела метле, број шавова и боју нити, а и декорацију…

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here