Предавање о филмској уметности у Гимназији „20. октобар“

Предавач је био Драгомир Бајалица, који је завршио студије на ФАМУ у Прагу, једној од најпрестижнијих филмских академија

221
Фото: Гимназија "20. октобар"

БАЧКА ПАЛАНКА – У уторак, 5. марта 2024. године, ученици Гимназије „20. октобар“ су имали прилику да присуствују предавању Драгомира Бајалице, које је било посвећено филмској уметности.


Предавању је присуствовало више од двадесет ученика, али су се у публици нашли и наставници, као и некадашњи ученици бачкопаланачке Гимназије.

Драгомир Бајалица је завршио студије на ФАМУ у Прагу, једној од најпрестижнијих филмских академија, коју су похађали редитељи попут Милоша Формана, Лордана Зофрановића, Горана Марковића, Емира Кустурице и других. Након завршених студија, магистрирао је филмску монтажу. Радио је у Прагу, Барселони и Лондону, превасходно на документарним филмовима.

Кроз ово предавање, ученицима је пружена могућност да се, на конкретним примерима и студијама случаја неколико одабраних сцена, упознају са основним постулатима на којима почивају различити стилови монтаже играних и документарних филмова, али им је пружен и много шири увид у целокупан процес израде филма. Између осталог, указано им је на допринос монтаже у стварању драматуршких момената, фокусу сцена и предочене су им могућности у вези с коришћењем музичких архива и снимака из архива слика.

Драгомир Бајалица је својим примером још једном посведочио да иза сваког врсног уметничког или било ког другог продукта, стоји голем рад, знање које се стално мора надограђивати и да пречице у стицању знања нису пут којим треба да ходе млади мислећи људи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here