Нису чварци скупи него су свиње мршаве?

Пољопривредни произвођачи Мирослав Шустер из Пивница и Илија Јовкић из Бачке Паланке говорили су о производњи чварака

2468
Фото: Илија Јовкић/Facebook

Чварке је некада имало свако домаћинство које је током зимских месеци држало до свињокоља. И док су тад кобасице, шунке и печенице биле омиљена храна увек на цени и на значају кад се драгим гостима сервирају или пакују у торбе данас је то случај са чварцима, пише портал „Агроклуб“.


Раније и нису били нешто нуђени за продају, били су прилично јефтини и само правим гурманима интересантни, ретко су се износили на трпезу пред госте, а често су домаћице од преосталих чварака правиле сапун.

Како се времена мењају данас су тражена намирница и чини се да су се многи без обзира на велику понуду сухомеснатих производа ужелели баш топлих, мирисних, хрскавих, чварака који се могу купити у супермаркетима, месарама, пијацама у сеоским домаћинствима па чак и преко друштвених мрежа. Гледајући у мале пластичне кутије (како се најчешће сада пакују), на којима је, да не би било забуне, видно истакнута прилично висока цена многи се питају како је овај некада нус производ постао деликатес скупљи од најквалитетнијег свињског или јунећег меса. Обзиром на цену већини људи је све теже да их приуште те многи кажу да су постали луксуз на трпези.

Мала понуда товљеника

Аргументован одговор на ову тему има сваки произвођач који храни свиње, који се током целе године труди да сточна храна буде квалитетна, да је здравствена нега грла одлична. А то није ни мало лак посао као ни свињокољ, када се све ради ручно уз дуго стајање уз казан, а само добар мајстор може направити добре чварке.

Како произвођачи тако и аграрни аналитичари тврде да је на скок цене чварака утицала мала понуда товљеника, а велика потражња. Сточни фонд је знатно смањен, а код одређених раса већи је проценат меса, а мањи масноће, која се често користи искључиво за сланину. Некада су свиње храњене кукурузом и биле су много масније, данас се практикује брзи тов концентратом и у том случају масноће је мало.

Најлепши кад су свежи

Ко има товљенике за себе имаће и квалитетно месо и производе за своју породицу, а вишак ће као увек продати – најчешће објашњавају произвођачи баш као и Мирослав Шустер из Пивница. Он каже да свиње тови за потребе свог домаћинства.

„Трудим се да свиње храним искључиво квалитетном храном, житарицама уз додатак концентрата. Тако за своју породицу добијам здраву природну храну“, рекао је Шустер за „Агроклуб“ објашњавајући да вишак прода конкретно, чварке који су најлепши и најукуснији када су свежи. Он сматра да нису скупи да је то права домаћа храна. Вакум паковање од 250 грама кошта 350 динара.

„Колико ће бити чварака и масти зависи од исхране свиња и сортимента. Од 10 килограма квалитетне масноће топљењем може да се добије пет до седам одсто чварака плус маст“, тврди Шустер.

Нимало лак посао

Само од квалитетне масноће сече на ситније коцке Илија Јовкић из Бачке Паланке правећи ову гурманску посластицу. Најмање три сата траје процес топљења уз непрекидно мешање у великој оранији. Након тога маст се цеди, чварци се одвајају у посебан суд и соле.

„Тешко је одредити колико од пуне ораније масноће може да се добије чварака, то зависи од квалитета сланине за топљење, од старости товљеника, односно зрелости меса. Када топим у оранији од око 60 литара најчешће буде око четири до шест килограм чварака“, рекао нам је Јовкић објашњавајући да месо и масноћа од товљенике који има мање од 120 кг, када је у питању брзи тов није баш погодно за овај деликатес. Ситнији су, а током топљења лепе се за дно ораније и на крају то није квалитетан производ.

Као и претходни саговорник, Јовкић вишак прода. Има увек заинтересованих купаца за храну која многе подсећа на детињство. Килограм је 1.500 динара, а понегде и више, маст је 400 динара и људи купују мање количине.

„Нико неће да тови свиње, а без добрих товљеника из обора нема квалитетног меса и прерађевина“, каже Јовкић као и продавац на пијаци који у шали тврди да „нису чварци скупи него су свиње мршаве“ и дуг је и тежак пут од малог прасета у обору до свињокоља и чиније чварака на столу.

Додајмо на крају да су готово преко ноћи маст и чварци по мишљењу нутрициониста постали здравији и увршћени у исхрану. Али док их једни купују на граме у малим паковањима и једу их с апетитом, други бирају пршут и кулен уз образложење да се за килограм чварака могу купити два килограма меса од бута. За већину становништва скупо је једно и друго али ко воли нек изволи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here