Продат први кукуруз и сунцокрет из 2023.

Продуктна берза

11387
Фото: Getty images

На продуктној берзи у Новом Саду почело је трговање овогодишњим родом кукуруза и најтраженије уљарице.


На српској робној берзи у Новом Саду недељу за нама обележило је закључење првог берзанског уговора за нови род кукуруза, као и за сунцокрет род 2023. године, каже извештај Продуктне берзе.

Током ове недеље на забележен је пад обима промета од око пет одсто у односу на претходну недељу, при чему је прометовано укупно 1.998 тона робе. Просек за четри недеље је био око 10 осто већи али је то и даље за 13 одсто више него у истој недељи претходне године.

Новчана вредност прометоване робе износила је 48 милиона динара (око 410.500 евра), што је у односу на претходну недељу пад од 25 одсто, месечни 16 одсто а због високе цене лани годишњи пад је чак 51 одсто.

Ако се шта купује, то је кукуруз

Као и претходне недеље, поново је на робно – берзанском тржишту најтргованија култура био кукуруз, заузимајући 54 одсто удела у укупној трговини. Почетком недеље била је приметна слаба тражња, да би средином недеље дошло до повећања активности на тржишту кукуруза, како на страни понуде тако и на страни тражње.

Ова заинтересованост за кукуруз није дуго потрајала, те је већ крајем недеље дошло до поновног пада активности.

Кукурузом се трговало у ценовном распону од 17 до 17,3 динара за килограм без ПДВ-а. Пондер цена износила је 17,11 динара (18,82 динара са ПДВ-ом), при чему је приметан ценовни пад од 1,2 одсто. У односу на пре 12 месеци, цена је сада упола мања.

Током ове недеље закључен је и први уговор за кукуруз новог рода са афлатоксином до 10 ппб-а по цени од 17,20 дин/кг без ПДВ-а, са испоруком од 01.10. до 30.11.2023.

Пшеница добро стартовала али…

Првог дана у недељи највише активности на робно – берзанском тржишту забележено је на тржишту пшенице. Ипак, током остатка недеље дошло је до пада активности, а однос између понуде и тражње био је променљив.

Пшеницом се трговало на јединственом ценовном нивоу од 20 динара за килограм (22 динара са ПДВ-ом), што уједно представља и пондер цену. У односу на претходну недељу, приметан је ценовни пад од један одсто, а годишње 44 одсто.

Трговало се такође и пшеницом на паритету ЦПТ купац по цени од 21,00 динара за килограм без ПДВ-а.

На тржишту соје почетком недеље била је приметна слабија тражња, док је крајем недеље била приметна слабија понуда. Сојиним зрном се трговало по цени од 55,5 (уз обрачун квалитета) до 56 динара за килограм без ПДВ-а (без обрачуна квалитета).

Пондер цена износила је 55,63 динара (61,19 са ПДВ-ом), што је раст од пола процента недељно и пад од 32 осто годишње.

Од осталих роба закључен је и берзански уговор за нови род сунцокрета на паритету ЦПТ купац уз плаћање одмах по испоруци по цени од 40,85 динара за килограм (44,94 динара са ПДВ-ом).

Трговало се такође и минералним ђубривом у формулацији НПК 16:16:16 по цени од 55,25 динара за килограм (60,78 динара са ПДВ-ом).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here