Највише се трговало кукурузом, цене соје и пшенице бележиле раст

Продуктна берза

1082
Фотo: Pixabay

Цена кукуруза била је нижа у односу на седам дана раније, док су цене пшенице и соје забележиле узлазни тренд цене.


У току недеље преко Продуктне берзе прометовано је 1.996,00 тона робе финансијске вредности 70.380.730,00 динара. Као и претходне седмице поново се највише трговало кукурузом који је чинио 34 одсто укупног промета.

Цена кукуруза била је нижа у односу на седам дана раније, док су цене пшенице и соје забележиле узлазни тренд цене. У току читаве недеље на тржишту кукуруза била је приметна повећана тражња у односу на понуду. Купци су потраживали кукуруз и без анализе на афлатоксин и са анализом, а тражња је била исказана и на паритету ЦПТ лука/купац. Током седмице купци су показали интересовање и за влажнијим кукурузом до 16 одсто влаге.

Кукурузом се трговало у ценовном распону од 17,20 до 17,40 дин/кг без ПДВ-а. Пондер цена износила је 17,32 дин/кг без ПДВ-а (19,05 дин/кг са ПДВ-ом), што је у односу на претходну седмицу пад цене од 1,05 одсто. Кукуруз је, као и претходне две недеље, био примарна култура у трговању, заузимајући удео од 34 одсто у укупном обиму промета.

Закључен је и један берзански уговор на паритету ЦПТ лука уз авансно плаћање по цени од 17,70 дин/кг без ПДВ-а.

Слаба понуда на тржишту пшенице

Прошлонедељна повећана тражња на тржишту пшенице наставила се и ове недеље, док је понуда била слаба. Тражња је била исказана и на паритету ЦПТ лука, а потраживала се и пшеница за сточну исхрану. Пшеницом се трговало у ценовном распону од 19,40 до 21,50 дин/кг без ПДВ-а у зависности од параметара квалитета.

Пондер цена износила је 19,63 дин/кг без ПДВ-а (21,60 дин/кг са ПДВ-ом), што је у односу на претходну недељу раст цене од 1,80 одсто. У укупном обиму промета пшеница је учествовала са 11 одсто.

Соја – 58 дин/кг са ПДВ-ом

За разлику од претходне недеље када није дошло до закључења берзанских уговора на тржишту соје, ове седмице је дошло до повећања активности. Сојиним зрном се трговало у ценовном распону од 52,50 до 53,40 дин/кг без ПДВ-а уз обрачун квалитета. Пондер цена износила је 52,72 дин/кг без ПДВ-а (57,99 дин/кг са ПДВ-ом), што је у односу на последњи упоређујући податак раст цене од 1,29 одсто.

Када су у питању минерална ђубрива, ове седмице се трговало УРЕОМ по цени од 46,08 до 47,37 дин/кг (392 до 403 €/т) без ПДВ-а у зависности од паковања, а прометован је и АН у паковању 25/1 по цени од 37,26 дин/кг (317 €/т) без ПДВ-а. Од остале робе, трговало се још и сунцокретовом сачмом са 33 одсто протеина по цени од 30,10 до 30,50 дин/кг без ПДВ-а, уз јасан силазни тренд цене.

После веома слабог почетка сезоне, испоруке пшенице из француских лука сада иду пуном паром. Са релативно мирним активностима на тржишту житарица, почетак недеље је обележен даљим јачањем цена сирове нафте. Барел сирове нафте је јачао 2,16 одсто на затварању трговине у Њујорку, приближавајући се нивоу од 75 $. У последњој публикацији, МАРС, ЕУ систем за надгледање усева, изразио је забринутост због оштећења од хладног времена у северној Европи, нарочито у Данској и балтичким земљама. МАРС је такође забринут због последица сувог времена на дурум пшеницу у јужној Шпанији и на Сицилији.

Западноевропска пшеница је поново у извозном надметању, али руска пшеница остаје фактор притиска, док је тражња више утишана после врло активне претходне недеље на међународној сцени. Тржиштем кукуруза доминира украјински извозни притисак. Само је уљана репица нешто чвршћа, подржана сировом нафтом, растом цена соје и благо обновљеним тензијама око европске понуде. На европском тржишту, учесници ће пратити закључке Париске конференције о житарицама 25. и 26. јануара.

Цене свих роба у Чикагу расле

Са изузетком сојине сачме, цене свих роба у Чикагу су благо расле, подстакнуте растом цена сирове нафте. Сојино уље је имало највећи раст, док је зрно слабије јачало, ограничено пристизањем притиска јужноамеричке жетве. Пшеница и кукуруз су наставили скроман раст, после пада након извештаја УСДА почетком прошле недеље, подржани добрим извозним резултатима. Као у Европи, цене у Чикагу покушавају да се опораве од оштрог пада почетком претходне недеље, али раст је благ.

Слабљење долара довело је до јачања пшенице у Чикагу. Кукуруз је такође јачао и на то је утицала забринутост трговаца око пада површина бразилског другог усева кукуруза. Соја, која је већ јачала претходних дана, остала је мирнија.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here