Сава Гајић из Бачке Паланке: Пољопривреда мора бити породичан посао

Успешан пољопривредник из Бачке Паланке Сава Гајић био је на недавно одржаном Саветовању агронома на Златибору

Фото: Canva

БАЧКА ПАЛАНКА – За успех у аграру неопходно је много рада, али и да је цела породица укључена у посао. О томе је са успешним пољопривредником из Бачке Паланке Савом Гајићем на недавно одржаном Саветовању агронома на Златибору разговарао новинар Радио-телевизије Војводине.


Како каже Сава Гајић, на Саветовање агронома дошао је да чује нову струку и технологију, конкретно у пољопривреди.

„Повео сам и своју породицу и троје деце, да се и они упознају јер ми помажу у воћарству и повртарству, ратарству. Што се ратарства тиче, сејем соју, кукуруз, сунцокрет, уљану репицу, пшеницу, јечам. Пшеница на њиви је у добром стању, посејали смо на време, испоштовали смо жетвени рок“, прича Гајић.

На пољопривредном саветовању могло се чути о новим комбајнима, а Гајић каже да они доста нових технологија производње већ примењују, па се дотакао и система наводњавања, који примењује како у ратарству, тако и у воћарству.

„Соја је била под системом наводњавања, неких 40% смо залили. Наводњавање се доста исплатило, принос је био око 40% већи. Када је реч о воћарству, радимо шљиву коју смо такође поливали. Шљиву радимо за Конзум, а остатак се искористи за ракију, тако да се ништа не баца. Прошла година је била доста добра за воћарство, мада смо морали и ту поливати и користити прехрану“, објашњава Гајић.

Има ко да настави традицију

Како је истакао већ на почетку разговора, Сава је на Саветовање стигао са целом породицом.

„Мојих троје деце и супруга су сви укључени у пољопривреду, то је посао који не можете сам обављати, мора бити укључена и породица. Имамо довољно земље, а увек и докупимо сваке године по нешто. Проширићемо сад и воћњак за неких 200-300 стабала. Има перспективе у аграру ко хоће да ради“, тврди Гајић.

Породица Гајић додатно плаћа и радну снагу, а Сава каже да она није скупа уколико су у питању људи који ће квалитетно да одраде посао. Гајићеви се међусобно помажу и са комшијама.

Сава Гајић је са Саветовања на Златибору посебно истакао поруке о прецизној сетви и машинама потребним за исту, па планира да након што су убацили циклон, следећа на реду буде сејалица. План за даљи рад је и појачавање сунцокрета, јер се, како каже Гајић, сунцокрет и у сушним годинама показао ценовно добро јер му је дубљи корен него соји и осталим културама, што га чини отпорнијим.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here