Сезона свињокоља у бачким селима

Шта кажу произвођачи из Пивница, Младенова и Бача, да ли се исплати свињокољ?

Фото: Canva

Доласком хладнијих новембарских дана почела је сезона свињокоља. Овај традиционални обичај још се задржао у селима обзиром да се на овај начин најповољније долази до квалитетног свињског меса и наравно свих прерађевина, пише портал „Агроклуб“.


Домаћини који годинама у својим оборима хране свиње потврдиће да је свињокољ исплатив, од једног товљеника може се рачунати на чисто месо, сланину, маст, а самим тим и чварке који се последњих година сматрају правом посластицом. Обзиром да се од свиње ништа не баца вешти мајстори направиће шварглу и крвавице, а све је то кад се израчуна далеко јефтиније него да се пазари у месарама или супермаркетима где се ових дана сирова шунка у комаду може купити по цени од око 630 динара, плећка је нешто јефтинија, док се цена сирове обрађене сланине креће од око 600 до 770 динара.

Свакако да је посао исплативији за оне који товљенике имају у свом дворишту, а још је боље уколико имају неколико комада за продају.

Слабија потражња

Дамиан Чобрда из Пивница каже да свиње сваке године обавезно тови за себе и за продају. Тренутно у оборима има 20 комада. Рачуна да ће прво обезбедити месо за своју породицу, а остатак ће продати.

„Товљеници су тешки од 120 до 150 килограма. Ових дана цена се креће око 300 динара по килограму, али ми се чини да је потражња слабија. Купцима скупо – нама произвођачима није“, рекао је Чобрда објашњавајући да је тов ових свиња трајао око седам месеци и да се подразумева да су храњени квалитетним концентратом.

Каже још да је свињокољ исплатив поготову ако свиње имате у свом дворишту али уколико се неко одлучи да купи једног товљеника добиће квалитетно месо и прерађевине.

„Данас је све скупо и разумем да многи не могу себи да приуште куповину једног или два комада те најчешће купују месо килограм по килограм у месарама“, рекао је наш саговорник напомињујући да људи зову или долазе да се распитају о цени.

У Младенову, селу у бачкопаланачкој општини, где се становништо бави углавном ратарством тек десетак породица у оборима има товљенике за своје потребе и не више од петнаестак за продају. Цена товљеника од 150 килограма креће се око 320 динара док они ретки који имају крмаче за клање за њих могу добити од 250 до 300 динара. У селу кажу понуда је тачно наспрам потражње – понуда скромна баш каква је тражња. Товљенике купују они који то могу себи да приуште.

Колико кошта свињокољ?

Слична ситуација је и у околним селима. Небојша Милиновић из Бача за продају је имао 11 комада и то је продао, обзиром да је ових дана понуда скромна.

„Товљеници су имали око 180 кг, продао сам их по цени од 300 динара, видео сам да нико није нудио мање. Исплати се ухранити свиње поготову онима који имају бар мало земље да посеју кукуруз и обезбеде храну. У Бачу је понуда мала, а слична је ситуација и у околним селима“, каже Милиновић.

Саговорници „Агроклуба“ тврде да кад се све сабере и одузме готово дупло је јефтиније купити товљеника него куповати готове производе у месарама. Осим тога код свињокоља се зна одакле је месо, какав је квалитет и свежина и све може да се уради на традиционалан начин који је и здравији.

„Од товљеника који тежи око 200 кг може да се добије 38 до 40 одсто чистог меса, сланина, маст, чварци. За ту количину у месари треба дупло више новаца“, рекао нам је наш саговорник.

Све мање свиња

Саговорници потврђују да је слаба понуда товљеника али да нема ни прасића чија се цена креће око 500 динара по килограму и за празнике ће их куповати баш ко мора обзиром да се увелико осети криза, недостатак новца.

Додајмо на крају да је број свиња сваке године све мањи због ниске откупне цене и неисплативости, лагано се гасе фарме што потврђују не само празни обори по сеоским домаћинствима већ и подаци Републичког завода за статистику који кажу да је прошле године у ово време у односу на крај 2021. укупан број свиња био мањи за седам одсто. Чињеница је да су проблеми у производњи и афричка куга ове године умањили овогодишњу производњу те остаје да се види колико ће ове зиме коштати омиљени зимски специјалити, сланина, кобасица, шунка, маст и незаобилазни чварци.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here