Банке пооштриле услове кредитирања привреди и становништву

Пооштравање се највише односи на динарске готовинске кредите

303
Фото: Ilustracija: freeimages.com

Банке су и у првом тромесечју ове године наставиле са пооштравањем кредитних стандарда привреди и становништву али је то заоштравање било блаже него у последњем кварталу 2022. године, показали су резултати априлске анкете међу банкама, објавила је Народна банка Србије (НБС) и навела да банке очекују да ће се пооштравање кредитних стандарда наставити и у другом кварталу.


Пооштравање привреди се у сличној мери односило на динарске и девизно индексиране кредите, док је, посматрано по величини предузећа, било највише заступљено код великих предузећа.

На пооштравање кредитних стандарда привреди првенствено су утицали повећани трошкови извора финансирања, што је у складу са ефектима заоштравања монетарне политике НБС и Европске централне банке.

Банке су оцениле да је привреда током првог квартала смањила тражњу за кредитима и то највише дугорочним због мањих потреба за финансирањем капиталних инвестиција и мањих активности предузећа око припајања односно аквизиција.

Када је реч о кредитима становништву, пооштравање се највише односило на динарске готовинске кредите, укључујући кредите за рефинансирање и девизно индексиране стамбене и потрошачке кредите.

Према оцени банака пооштравању стандарда су као и код привреде, највише допринели повећани трошкови извора кредита и раст цена некретнина, а затим неизвесност око економске ситуације, што се одразило и на смањену спремност за преузимање ризика, као и на ниво проблематичних потраживања.

Банке су навеле и да је становништво смањило тражњу за кредитима током првог квартала али мање него што се очекивало у јануарској анкети и да је смањена тражња за најзаступљенијим кредитима, као што су девизно индексирани стамбени и динарски готовински кредити, укључујући и кредите за рефинансирање.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here