Представници финансијског сектора очекују пад инфлације до краја године

Анкета показала

75
Фото: Canva

Представници финансијског сектора очекују да ће инфлација у јануару 2025. године бити на нивоу од 4,5 одсто, односно да ће се, после скоро две године, вратити у циљану границу Народне банке Србије.


То показују резултати анкете агенције Ипсос, коју је објавила НБС.

Према резултатима фебруарске анкете агенције Блумберг, инфлациона очекивања су још нижа и очекивана инфлација за фебруар 2025. године износи 4,2 одсто.

Нижа краткорочна очекивања забележена су и код сектора привреде и смањена су са седам одсто у децембру, на 6,7 одсто у јануару.

Када је реч о инфлационим очекивањима за две и три године унапред, она су и код финансијског сектора и код привреде нижа од краткорочних очекивања.

Очекивања финансијског сектора смањена су за оба периода и износе 3,5 одсто за две године унапред, односно 3,3 одсто за три године унапред, додаје НБС.

Тиме су средњорочна инфлациона очекивања за оба периода наставила да се крећу унутар циља централне банке.

Средњорочна очекивања привредника износе пет одсто за две и три године унапред и нису промењена у односу на претходну анкету.

Резултати анкете који се односе на очекивања финансијског сектора, као и очекивања привреде за две и три године унапред, указују на то да оба сектора очекују ублажавање инфлаторних притисака у наредном периоду и постепено враћање инфлације у границе циља, указују из НБС.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here