Предлог Удружења „Моја Србија“ – ваучери за куповину пекмеза, компота, сланине…

Мали произвођачи хране углавном су спремни да прихвате предлог Удружења „Моја Србија” о подели ваучера

Фото: Pixabay

Мали произвођачи хране, носиоци пољопривредних газдинстава задовољни су предлогом Удружења „Моја Србија” да се ваучери деле и за куповину намирница из домаће радиности (пекмез, слатко, компот, кулен, сланина…), као што се већ осам година ваучери могу добити за одмор и оправак.


Председник Удружења Милан Ристић каже да ће се, уколико предлог буде прихваће, идеја разрадити.

– Још немамо повратну информацију о томе да ли ће за то бити новца у буџету Србије, али очекујемо да идеја заживи јер и земље у окружењу, због све веће економске кризе, покушавају на разне начине да оснаже домаћу привреду – казао је Ристић за „Дневник“.

– Иницијативу смо предали на више адреса, министарствима пољопривреде, привреде и туризма и чекамо одговор. Уколико идеја буде прихваћена, онда би следећи корак био да се у сарадњи представника министарстава и Удружења „Моја Србије” уреде критеријуми и услови које је потребно испунити да би се могао добити ваучер, као и то ко може да продаје производе на тај начин. Такође, потребно је и да се одреди и вредност ваучера и рок за наплату.

Ристић каже да не располаже подацима о томе колико има малих произвођача хране, али истиче да је извесно да би се, уколико би иницијатива за ваучере била прихваћена, веома брзо њихов број вишеструко повећао.

– Када је идеја о расподели ваучера за одмор стартовала, 2015. године, свега 130 угоститеља било је спремно да отвори врата својих смештајних капацитета, а сада, осам година касније, има око 3.500 угоститеља који примају ваучере. Попуњеност њихових објеката у новембру ове године била је око 80 одсто, а 2015. године свега 20 одсто – казао је Ристић.

Мали произвођачи хране углавном су спремни да прихвате предлог Удружења „Моја Србија” о подели ваучера. По речима Немање Тадића из Пољопривредног газдинства „Тадић” из Новог Сланкамена, које производи сокове од јабука, идеја је добра, али је неопходно да се утврди рок за наплату вуачера.

Расподела ваучера за одмор одједном

Милан Ристић каже да се „Моја Србија” залаже да се ваучери за одмор не деле више пута током године већ одједном. На тај начин би корисници могли да планирају одлазак на одмор више месеци унапред па не би било отказаних резервација, којих сада има. По његовим речима, догодине је планирана расподела 100.000 ваучера по 5.000 динара и остављена је резерва новца у буџету за додатне ваучере.

– Имамо и ми трошкове, иако смо мали произвођачи, а у посао углавном укључујемо чланове породичног домаћинства – истиче Тадић. – Уколико би се ваучери делили, требало би одредити рок за наплату како новац не бисмо чекали дуго – навео је Тадић.

Пољопривредно газдинство „Штевин” из Нове Црње гаји мак и подржава идеју о увођењу ваучера јер би им то помогло да убрзају пласман производа. Значило би нам ако би с ваучерима успели мак да продамо пре пролећа и нове сетве, због новца који нам је потребан за заснивање нове производње.

Мали произвођачи хране посебно су истакли да намирнице којима тргују имају рок трајања па би им ваучери помогли да их брже продају. Славица Јанковић из ПГ „Јанковић” у Банатском Брестовцу код Панчева производи зимницу и каже да сезона траје до краја јануара и да сада жури да што више прода.

– Дајем попусте и пред Нову годину ћу огласити и распродају јер од фебруара је мало купаца који ће тражити киселу салату – казала је Славица Јанковић. – Уз ваучере, сигурна сам, брже бих продала зимницу и вероватно имала бољу зараду – казала је Славица Јанковић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here