Дом здравља: ХПВ вакцина безбедна и ефикасна у превенцији рака грлића материце

У Дому здравља "Др Младен Стојановић" до сада је дато 350 доза вакцине

Foto: Canva

БАЧКА ПАЛАНКА – У јуну прошле године почела је вакцинација деце против ХП вируса. Према подацима епидемиолошке службе у Дому здравља „Др Младен Стојановић“ до сада је дато 350 доза вакцине (без регистрованих нуспојава) тј. код 175 деце је започета вакцинација, а од тог броја њих 100 је комплетно вакцинисано.


Деца до 15 година вакцинишу се са 2 дозе а од 16 до 19 година са три. ХПВ вакцина није обавезна али је препоручена деци (и девојчицама и дечацима) од 9 до 19 година, безбедна је, ефикасна и штити од већине карцинома узрокованих ХП вирусом и гениталних кондилома (брадавица)

Клиничка испитивања су показала да вакцина пружа скоро 100% заштите од преканцерозних лезија.

Инфекција ХПВ-ом је једна од најчешћих сексуално преносивих инфекција. Већина особа никада не сазна да има инфекцију јер немају изражене симптоме али је тако несвесно преносе на своје партнере.

Из епидемиолошке службе бачкопаланачког Дома здравља апелују на све родитеље да размисле о овој вакцини јер она пре свега спречава појаву рака грлића материце код жена. У развијеним земљама које дуги низ година примењују ову вакцину ова болест је изузетно ретка, а ми се налазимо на првом месту у Европи по броју оболелих, а нарочито умрлих жена.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here