Мали: Други круг игре „Узми рачун и победи“ почиње 14. октобра

Послато укупно 217 милиона рачуна

Фото: uzmiracun.rs

Други круг наградне игре „Узми рачун и победи 2023“ почиње 14. октобра и током пет извлачења, до 11. новембра, грађанима ће бити подељено 10 станова, најавио је данас потпредседник владе и министар финансија Србије Синиша Мали.


Он је казао да се у бази заједно са пристиглим рачунима налази укупно 217 милиона рачуна које су слали грађани.

Мали је навео и да више од милион грађана има инсталирану апликацију преко које шаљу рачуне за ову наградну игру.

„Дневно се у просеку шаље 804.000 рачуна чији је просечан износ 1.046 динара“, казао је Мали и додао да је укупан промет са свих рачуна који су до сада послати 226 милијарди динара, а укупан порез на рачунима коју су до сада прикупљени преко ове игре је 32 милијарде динара.

Он је навео и да ће последње извлачење бити 11. новембра када ће бити додељена два стана.

Станови који се додељују у овом другом кругу наградне игре „Узми рачун и победи“, како је казао министар су у насељу Земунске капије, шест станова, а четири су у блоку 63 на Новом Београду.

„Ово показује да обећања која дајемо, ми испуњавамо, али показујемо и колико је важно да се заједно боримо против сиве економије. Показујемо и колико је важно да се кроз систем е-фактура и е-фискализације који смо веома успешно имплементирали, изборимо за боље и уређеније јавне финансије наше земље, јер што су јавне финансије уређеније и што нам је буџет јачи и већи, имамо и више новца за повећање пензија, плата, једнократне помоћи, али и изградњу аутопутева, болница и школа“, казао је Мали.

Он је подсетио да су већ ове седмице повећане плате од 5,5 одсто у јавном сектору просветарима, медицинским сестрама, неговатељицама у установама социјалне заштите, а од 1. октобра ће и пензије бити веће за 5,5 одсто.

„Крајем новембра идемо и са једнократном помоћи од 20.000 динара нашим пензионерима. А од 25. септембра крећемо и са исплатом једнократне помоћи од 10.000 динара за преко 1,1 милион деце“, рекао је Мали.

Министар је нагласио да све то управо зависи од наше борбе против сиве економије, додајући да је управо наградна игра „Узми рачун и победи“, допринела да се подигне свест грађана колико је важно да узимају фискални рачун и да се на тај начин боре за уређенију Србију.

„Успели смо да подигнемо свест грађана преко ове наградне игре. Драго ми је што се број рачуна мери у стотинама хиљада на дневном нивоу. Много тога ипак још треба да урадимо, али смо се ипак показали као друштво је одговорно“, нагласио је министар и додао да ће се након завршетка овог другог круга сумирати резултати и донети одлука за наредну годину.

Помоћник директора Сектора за информационе и комуникационе технологије Пореске управе (ПУ) Саша Дулић казао је да су многи сумњали да једна наградна игра може да се организује преко мобилне апликације и да ће због тога старија популација бити незаинтересована, али десило се супротно.

„Ово је прва мобилна апликација у Србији у било којој области, која је у само десет дана од дана лансирања имала већ милион преузимања на све три платформе“, казао је он.

Дулић је додао да је од завршетка првог круга ове наградне игре, па све до данас, без било какве медијске кампање људи су наставили да шаљу рачуне.

„Унапредили смо апликацију за скенирање и сада око 85 одсто рачуна су пријављени тако, док је на крају првог круга однос скенираних и ручно унетих рачуна био 50 према 50 одсто“, објаснио је он.

Члан Управног одбора НАЛЕД-а Светослав Атанасов казао је да та алијанса ову наградну игру види као средство за подизање свести и едукацију грађана зашто је важно плаћати порез и радити на сузбијању сиве економије.

„Свет се годинама налази у озбиљној кризи која се прелива и на Србију. Та криза може довести до прерасподеле привреде и њеног преласка у сиву зону, зато је важно борити се против тога. Кључ су транспарентна и безготовинска плаћања где је у Србији направљен велики помак“, додао је он.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here