Др Латковић о болестима срца: „Итекако имамо разлога за бригу“

Обележавамо Светски дан срца

1379
Фото: БАП ВЕСТИ

БАЧКА ПАЛАНКА – Поводом Светског дана срца, који се обележава 29. септембра, у Дому здравља “Др Младен Стојановић” одржана је конференција за медије на којој је говорио др Горан Латковић, специјалиста интерне медицине. 


Овогодишњи слоган Светског дана срца је „Срцем упознај срце“. Др Латковић истакао је да Србија спада у земље који имају висок ризик за појаву кардиоваскуларних болести.

„Од кардиоваскуларних болести у Србији сваког дана премине 150 особа, што је на годишњем нивоу око 53.000 смртних исхода. Кардиоваскуларне болести, са уделом од 50 посто, су убедљиво водећи узрок умирања у нашој земљи. Због тога је Светски дан срца прилика да сви застанемо и размислимо о нашем здрављу, нашем срцу и крвним судовима“, рекао је др Горан Латковић.

Он додаје да је већина кардиоваскуларних болести узрокована факторима на које можемо да утичемо – повишен крвни притисак, висок ниво холестерола, шећерна болест, употреба дувана, недовољна физичка активност и гојазност. Др Латковић каже да по броју пацијената са кардиоваскуларним обољењима, „итекако имамо разлога за бригу“.

„Када је у питању становништво у Србији, 46 процената одраслог становништа у Србији је у потпуности односно недовољно физички активно. Чак 57 процената наше популације прекомерно ухрањено, а једна петина (20%) испуњава услове да добије дијагнозу гојазност. Особе које болују од шећерне болести, посебно су угрожене те је неопходно да чешће долазе на контроле. Сви ови подаци који се односе на Србију, једнако важе и за општину Бачка Паланка, наравно, сразмерно броју становника“, додаје др Латковић.

Основни савети које је наш саговорник дао свима јесте да пажљиво бирају храну коју уносе у организам, а уколико су потребна прецизна упутства шта сме, а шта не би требало имати у исхрани, таква упуства је могуће добити у интерној амбуланти Дома здравља.

„Поред исхране, важно је да будете физички активни, бар 30 минута дневно, да, уколико пушите, престанете и да једном годишње посетите вашег лекара и урадите комплетан преглед“, изјавио је специјалиста интерне медицине др Горан Латковић.

Светски дан срца обележава се од 2000. године са циљем да се што више људи на свету упозна са болестима срца и крвних судова.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here