СЗО позвала све земље: Забраните вејпове

"Деца се регрутују и заробљавају у раном узрасту да би се користила е-цигарете и могу се навући на никотин"

227
Фото: Pixelshot

Светска здравствена организација (СЗО) позвала је владе да електронске цигарете третирају слично дувану и забране све укусе, и истакла да су потребне хитне мере за њихову контролу.


Како се наводи, нема довољно доказа да су електронске цигарете и вејпови помогли пушачима да престану да пуше и додаје да су штетне по здравље, али и да могу да изазову зависност од никотина међу непушачима, посебно код деце и младих, преноси Ројтерс.

„Деца се регрутују и заробљавају у раном узрасту да би се користила е-цигарете и могу се навући на никотин“, рекао је генерални директор СЗО Тедрос Гебрејесус и позвао државе да имплементирају строге мере.

Иако гиганти дуванске индустрије тврде да су вејпови здравији од цигарета, СЗО упозорава да се вејпови производе од супстанци међу којима су и оне за које се зна да изазивају рак и штете развоју мозга младих људи.

СЗО је позвала на промене, укључујући забрану свих ароматичних средстава, као и да се мере контроле које важе за дуван примене и на вејпове, што укључује високе порезе и забране употребе на јавним местима.

Иако СЗО нема овлашћења над националним прописима, и само може да пружи смернице, препоруке ове организације често се усвајају добровољно.

СЗО и неке друге антидуванске организације залажу се за строже прописе у третману нових никотинских производа, узевши за циљ алтернативе на којима неки цигаретни гиганти, попут Филип Морис интернешенал и Бритиш Американ тобако, заснивају своје будуће стратегије, услед све строжих правила и пада стопе пушења.

1 коментар

  1. „Деца се регрутују и заробљавају у раном узрасту да би се користила е-цигарете и могу се навући на никотин“-kaže podnaslov priloga. Reč e-cigarete znamenite rečju „crkva“ a umesto „navući na nikotin“ logično uz crkvu išlo bi „davanje dobrovoljnih, ali i iznuđenih priloga“… U prvom slučaju deca su pred zdravstvenim, a u drugom, pred mentalnim i moralnim problemom. I šta ćemo sad?

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here