Грујичић: Млади у београдском ноћном клубу отровали су се етанолом

Она је рекла да организатора забаве сматра одговорним за оно што се десило

256
Фото: Wikipedia

Млади који су се 15. фебруара отровали у једном београдском ноћном клубу, отровали су се етанолом, а не шпиритусом, како се раније мислило, изјавила је министарка здравља Даница Грујичић и додала да није било никаквих психоактивних супстанци, већ је реч о тешком тровању алкохолом.


Она је рекла да организатора забаве сматра одговорним за оно што се десило.

„Лично, одговорним сматрам организатора. Морали су на улазу да провере личне карте. Да ли се то ради, колико се поштује, како направити контролу – то превазилази надлежности Министарства здравља“, истакла је Грујичић за ТВ Блиц.

Додала је да мисли да би организатор требало да заврши у затвору, а да се клуб у ком се тровање десило – затвори.

Она је испричала да се за помоћ услед тровања јавило 28 људи, од којих је само двоје одраслих, сви остали су малолетници. На лечењу је задржано њих 12, што, како је рекла, значи да су имали тешко тровање етанолом.

„Није ту било никаквих других психоактивних супстанци, то нису деца која су се дрогирала. Изгледа је неко сипао медицински алкохол у ту флашу, а то је само по себи злочин“, рекла је министарка.

Бојовић: Организатор догађаја на ком малолетник пије алкохол сноси одговорност

Психолог Радмила Вулић Бојовић изјавила је данас да је врло битно да се разуме да онај ко организује догађај на ком малолетно лице може да дође у контакт са алкохолом, на овај или онај начин, сноси одговорност за то.

„Исто тако продавци у радњама или трафикама који продају алкохол малолетним лицима, такође сносе одговорност за то. Докле год неко не буде драстично кажњен, ти људи немају разлога да престану то да раде због тога што је иза свега профит, лака зарада“, навела је она за Тањуг.

Бојовићева је напоменула да закон јасно каже да малолетници не би уопште требало да буду у ситуацији да буду близу алкохола и других психоактивних супстанци, али да реалност то демантује и говори да се то скоро свакодневно дешава.

Психолог каже да је реч о системском проблему који је много комплекснији од слободне воље деце која ни не знају шта све могу бити штетне последице конзумирања психоактивних супстанци, због чега је, додаје она, одговорност увек на одраслима.

Одговарајући на питање зашто деца пију алкохол и шта их на то наводи, Бојовићева је рекла да се вероватно ради о радозналости деце и потребе да се покажу у друштву, али истакла да је одговорност на одраслима да објасне да свако кокетирање са психоактивним супстанцама може да доведе до штетних последица, па на крају и до зависности.

„Генерално гледано наша култура је некако прилично натопљена алкохолом. Код нас се пије и у срећним и у тужним моментима, заправо свака прилика је довољно добра да може да се пије алкохол. Деца расту у окружењу у ком је конзумација алкохола врло често нормализована, а када дођу у тинејџерске године они из радозналости, жеље да се прикажу у друштву посежу за алкохолом који им је доступан“, објаснила је она.

Потребно је да буду строже казне за кршење забране продаје алкохола малолетницима и да буде испраћено где се и како малолетним особама продаје алкохол, изјавио је данас психијатар из Института за ментално здравље Светислав Митровић.

Он је за Танјуг нагласио да постоји законска регулативу која је прецизно написана и коју треба спроводити, и додао да одговорност одређују органи који утврђују шта се у неком конкретном догађају десило и шта ту треба предузимати.

„Очигледно да се закон не поштује у пуном обиму или релативно недовољно, и то је питање за органе који се баве тиме да то реше на другачији начин“, оценио је психијатар.

Митровић каже да деца могу да постану зависна од алкохола са врло мало година, у раном узрасту, и додао да алкохол пију зато што их то наводно уводи у свет одраслих, зато што су чули да алкохол има нека дејства која њима одговарају, иако врло мало знају о штетном, отровном и некад погубном дејству алкохола.

Парадокс је да имамо закон који брани точење и продавање алкохола малолетницима, и онда дођемо у ситуацију да деца буду животно угрожена што значи да се закон не поштује, али свесни смо и да постоји много начина како да се прескоче све те процедуре и да се дође до алкохола, изјавила је данас за Тањуг психотерапеут Центра за заштиту деце и омладине Снежана Репац.

Сматра да је потребно да постоје ригорозније процедуре које би могле да пропрате да ли се заиста ради о малолетном лицу, што, напомиње она, може да се докаже и документима или познавањем грађе, изгледа адолесцената.

„Потребне су строже казне да продају пића малолетним лицима, поготово оним који се баве угоститељством, њима није у интересу да се коцкају са таквим стварима да некоме науде. Мислим да је сама њихова свест довољно већ на високом нивоу да могу да схвате да је њима у интересу да штите нечији живот, а не да само јуре за новцем. Потребно је пооштрити казне јер постоје они који немају ту савест и моралну одговорност према деци“, оценила је Репац.

Према њеним речима, деца пију алкохол јер су видела да то други раде, а не зато што им прија јер су прва пијанства изузетно непријатна.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here