У општини Бачка Паланка 21 ХИВ позитивна особа

1. децембар - Светски дан борбе против АИДС-а

Foto: Pexels

Слоган овогодишње кампање посвећене 1. децембру Светском дану борбе против АИДС-a је „Изједначимо“. То је позив да заједничким деловањем омогућимо решавање неједнакости са циљем да се до 2030. године оконча АИДС као глобална претња по здравље.


Пандемија узрокована ХИВ-ом је и даље главни јавноздравствени глобални изазов, која је од објаве до краја 2021. године однела више од 40 милиона живота, док је више од 84 милиона људи било инфицирано ХИВ-ом. Процењено је да је на крају 2021.године 38,4 милиона људи живело са ХИВ-ом. Исте године 650.000 људи у свету је умрло од узрока повезаних са ХИВ инфекцијом. У циљу елиминације ХИВ инфекције као јавноздравственог проблема потребно је да, у свакој земљи до 2025. године, 95% свих особа инфицираних ХИВ-ом буде дијагностиковано И на лечењу антиретровирусним(АРТ) лековима.

Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” од почетка епидемије, 1985. године, па закључно са 27. новембром 2022. године, у Републици Србији су регистроване 4524 особе инфициране ХИВ-ом, од којих су 2152 особе оболеле од АИДС-а, док су 1192 особе инфициране ХИВ-ом умрле.У периоду јануар–новембар 2022. године дијагностиковане су и пријављене152 особе инфициране ХИВ-ом, што је за четвртину више него у истом периоду прошле године. Регистровано је 18 пута више мушкараца у односу на жене а већина дијагностикованих ХИВ позитивних особа је узраста 20–49 година.Као и ранијих година и ове године сексуални пут преноса је доминантан.

У периоду 2005–2021. године регистровано је 16 деце млађе од 14 година којима су ХИВ пренеле мајке које нису знале да су инфициране ХИВ-ом током трудноће, порођаја или у периоду дојења. Знајући да ХИВ инфекција може дуги низ година протицати без икаквих знакова и симптома, једини начин да се открије ХИВ је да се особа која је имала неки ризик тестира. Свако тестирање на ХИВ треба да буде добровољно и поверљиво, уз обавезно саветовање пре и после тестирања. С друге стране, ХИВ позитивне особе имају могућност да одмах по дијагностковању започну лечење ХИВ инфекције које даје одличне резултате, како у свету тако и у нашој земљи. Захваљујући терапији, ХИВ инфекција је хронично стање са којим се може квалитетно и дуго живети, али само уколико се правовременим и адекватним лечењем контролише репликација ХИВ-а.

Према подацима епидемиолошке службе из Дома здравља „Др Младен Стојановић“ који датирају из времена пре епидемије короне, на подручју бачкопаланачке општине је регистрована 21 ХИВ позитивна особа, а последње 3 године било је знатно мање тестирања па самим тим није било ни нових регистрованих случајева.
Из ове службе подсећају да се радним даном у преподневним сатима, без упута и заказивања, може обавити бесплатно тестирање на ХИВ вирус.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here