Дечаци осумњичени за пребијање човека у Товаришеву побегли из установе у коју су смештени

Полиција је обавештена и трага за њима

Фото: Pixabay

Дечаци З. Н. (12) и В. Н. (10) који су 14. априла ове године у Товаришеву мучки пребили Тодора Шуњку (75) и нанели му тешке телесне повреде од којих је после три месеца преминуо, а затим у Новом Саду починили 32 крађе и покушаја крађе побегли су из смештаја установе социјалне заштите.


Како сазнаје „Блиц“, с обзиром на то да су у питању млађи малолетници, они нису могли бити смештени у установу затвореног типа, а то су и искористили да побегну. Полиција је обавештена и трага за њима.

Из новосадског Основног јавног тужилаштва (ОЈТ) наводе да је поступак доказних радњи против мајке у току.

– Поводом кривичне пријаве ПУ Нови Сад, запримљене код овог Тужилаштва дана 10. 7. 2023. године, пред овим Тужилаштвом у току је поступак доказних радњи против С. Н. због кривичног дела запуштање и злостављање малолетног лица из члана 193 став 1 Кривичног законика, те ће након прикупљених свих доказа и сагледавања целокупног чињеничног стања бити донета јавнотужилачка одлука – наведено је у одговору ОЈТ.

За то време мајка има старатељство над њима, а уколико би јој оно било одузето једино је могуће да надлежни Центар за социјални рад примени мере које су у његовој надлежности као органа старатељства. Те мере, док не напуне 14 година не могу бити смештање у установу затвореног типа.

Нису кривично одговорни

Како сазнаје „Блиц“, они су остали на слободи након тешког кривичног дела које су починили у Товаришеву, за које нису кривично одговорни јер су малолетници. Од тада су идентификовани као починиоци 32 кривична дела.

– Крали су све и свуда. Највише на Детелинари и око Булевара ослобођења. Месаре, продавнице, ресторане, цвећаре, мењачнице, па чак и салон за псе су опљачкали. Нема где нису проваљивали, а украли би све што су сматрали да могу да уновче. Осим новца, крали су цигарете, мобилне телефоне, пића и разне друге ствари, а полиција је и раније подносила пријаве – незванично сазнаје „Блиц“.

Терете за седамнаест тешких крађа, девет покушаја ових кривичних дела, пет крађа и једно кривично дело разбојништво, док је против мајке поднета кривична пријава због постојање основа сумње да је учинила кривично дело запуштање и злостављање малолетног лица, иако је већ била под надзором након што је Тодор Шуњка преминуо.

У јулу месецу, Вишем јавном тужилаштву у Новом Саду поднета је кривична пријава од стране Полицијске станице Бачка Паланка, под чијом јурисдикцијом је Товаришево, против малолетног З. Н. због кривичног дела тешка телесна повреда.

Три месеца након напада на 75-годишњег Тодора Шуњку, када је од последица нанетих повреда и преминуо, из Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду речено је да је „поступак још увек у току и у фази је прикупљање потребних обавештења“.

– Пошто је извршилац дете јер нема навршених 14 година живота, чак и да се утврди да је извршено кривично дело биће донето решење о одбацивању кривичне пријаве, јер се према деци не може водити кривични поступак али ће се о томе обавестити надлежни орган старатељства ради предузимања мера из њихове надлежности према детету и његовим родитељима – рекли су за „Блиц“ у новосадском Вишем јавном тужилаштву.

Како је „Блиц“ сазнао, дечаци су убрзо након пребијања Тодора напали још једног човека и гурнули га са бицикла, а мештани Товаришева су га спасили горе судбине.

Након тог другог напада на човека на бициклу, дечаци су се одселили са породицом назад у Нови Сад, где су раније и живели, пре доласка у Товаришево а, по свему судећи, наставили су да крше закон.

Тодор Шуњка је након пребијања пребачен на Неурологију у Новом Саду. Задобио је тешке повреде главе и плућа. Рођаци су га пребацили у бању у Меленцима где је пао у кому, а потом су му се појавиле компликације на плућима, због чега је хитно превезен у болницу у Зрењанину, али му нажалост није било спаса.

1 коментар

  1. Sve je ovo prazna priča?! Odakle su oni pobegli i ko je odgovoran? Sve ostalo je bacanje prašine u oči i pokušaj skidanja odgovornosti državnih organa!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here