In memoriam – prim. dr Jožefa Jatić (1944 – 2020)

3481

Prim. dr Jožefa Jatić, koja je radila u Domu zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ u Bačkoj Palanci preminula je u petak, 09.10. posle kraće bolesti.


Prim. mr sc. med. Jožefa Jatić, internista endokrinolog-dijabetolog, rođena je 3. marta 1944. godine u Videm-Dobrepolje, opština Grosuplje, Republika Slovenija.

Osnovnu školu završila je u Šentvidu pri Stični, a gimnaziju u Stični u školskoj godini 1961/62, kao odličan učenik.

Posle položenog prijemnog ispita upisala se na Medicinski fakultet u Ljubljani, a na istom fakultetu diplomirala 1968. godine. Obavezni pripravnički staž delimično je obavljala na klinikama Medicinskog fakulteta u Ljubljani, a većim delom završila na klinikama Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Nakon položenog stručnog ispita zaposlila se 1969. godine, kao lekar opšte prakse u Domu zdravlja u Bačkoj Palanci. Radila je u gradskim i seoskim ambulantama primarne zdravstvene zaštite dece, odraslih i dežurala u službi hitne medicinske pomoći. Godine 1971. položila je kurs iz socijalne pedijatrije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

Od 1974. godine radi u Savetovalištu za dijabetes pri Domu zdravlja. Položila je specijalistički ispit iz interne medicine na Medicinskom fakultetu 1978. godine u Novom Sadu.

Nakon toga imenovana je za šefa specijalističke službe gde je radila kao internista. U školskoj 1979/80. pohađala je u Novom Sadu dvosemestralne i postdiplomske studije iz dijabetologije i engokrinologije, a školske 1980/81. nastavila je postdiplomske studije i prijavila magistarski rad pod nazivom „Tireotropna rezerva dijabetesnih bolesnika na dugotrajnoj terapiji sulfonilureskim antidijabeticima“ koji je uspešno javno branila 1985. godine na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Više od 30 puta je kao student i kasnije kao lekar bila davalac krvi.

Od Ministarstva zdravlja Srbije dobila je 1996. godine zvanje primarijusa.


Dr Branislava Lovre Konjević o doktorki Jožefi Jatić:

Dr Jatić je bila čovek nauke, lekar u službi pacijenta, kolega i saradnik, vredan svakog pomena.

Učila nas je tolerantnosti, pravičnosti, odnosu prema bolesnom, kroz svoju požrtvovanost, volju, energiju koju je nosila u sebi.

Svaki nejasan EKG, nerešena aritmija srca ili neregulisan dijabetes, završavali su u njenim rukama, veoma često i posle radnog vremena… Uz nju smo i mi, mlađe kolege, postajali bolji lekari, ljudi.

Bolesnici su je voleli… Bila je blaga, strpljiva, posvećena, stručna. Nalazila je rešenje za probleme od kojih su drugi odustajali. Bila je prva među najboljima, nadaleko čuvena i priznata naša dr Jožica.

Kao prava hrišćanka, spajala je nespojivo. Zahvaljujući njoj, na 14. oktobar – praznik Pokrova Presvete Bogorodice, Dom zdravlja je dobio svoju slavu, a lik Belog anđela krasi ulaz u Centar za dijalizu koji je od početka svog rada funcionisao sa njom na čelu…

U slobodno vreme govorila je sa puno ljubavi o svojoj porodici, odrastanju, studiranju, deci… Uživala je u prirodi, životinjama, muzici, sportskim događajima…

Jednostavna, a svoja, naša Slovenka široke duše, otišla je legendu, a legende nikad ne umiru.


Prim. dr Jožefa Jatić 1999. godine učestvovala je u otvaranju, tada u Republici Srbiji prvog vanbolničkog Centra za dijalizu u Domu zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ u Bačkoj Palanci, gde nastavlja rad kao načelnik Centra sve do penzionisanja 2009. godine. U periodu od 1994. do 2014. godine radila je kao internista endokrinolog – dijabetolog i u Domu zdravlja Bač u Savetovalištu za dijabetičare.

Aktivni član bila je i DLV-SLD od prvih dana zaposlenja, član Internističke sekcije, član Sekcije za endokrinološke i metaboličke poremećaje čiji je bila i predsednik, zatim član Predsedništva i predsednik Podružnice DLV Bačka Palanka u jednom periodu, a bila je i delegat DLV u Skupštini Srpskog lekarskog društva u Beogradu.

Bila je stručni saradnik Društva za borbu protiv šećerne bolesti Bačka Palanka koje je ustanovljeno njenim zalaganjem 1982. godine. Učestvovala je u više jugoslovenskih naučno-stručnih skupova, kao i u većini endokrinoloških kongresa Jugoslavije, a bila je učesnik kongresa European Renal Association European Dialysis and Transplant Association (ERA-EDTA).

Od samog početka rada u savetovalištu zaq dijabetičare radila je na preventivnom planu borbe protiv šećerne bolesti. Održala je mnogo predavanja o šećernoj bolesti, pravilnoj ishrani i lečenju, u svim mesnim zajednicama opštine Bačka Palanka.

Za svoj dugogodišnji rad u DLV-SLD je više puta nagrađena priznanjima: Zahvalnica, Plaketa, Diploma, i Godišnja nagrada za zaštitu narodnog zdravlja. U matičnoj ustanovi Dom zdravlja Bačka Palanka nagrađena je Plaketom „Doktor Mladen Stojanović“ 1983. godine, a 1989. godine dobila je Zlatnu značku Oktobarske nagrade Opštine Bačka Palanka za izuzetan doprinos razvoju zdravstvene zaštite.

Propagirala je zdrav način života, bavljenje sportom, boravak u prirodi i održavanje lepih porodičnih odnosa. Ceo život i pored bogatog stručnog rada posvetila je svojoj porodici, suprugu i kćerki, koji su joj pružali svu pomoć punu razumevanja i ljubavi.

U slobodno vreme ranije se bavila amaterski rukometom i odbojkom. Završila je osnovnu muzičku školu (odsek harmonika) te je uvek volela da sluša muziku i boravi u prirodi.

Iz knjige „Znameniti lekari – aktivisti DLV-SLD 1919-2019.“ u izdanju Društva lekara Vojvodine i Srpskog lekarskog društva.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here