Преминуо глумац Радко Полич

Био је глумац који је створио више од стотину позоришних, преко педесет филмских и десетине радијских улога

434
Извор: Sandra Simunovic/PIXSELL"n "n

Позоришни и филмски глумац Радко Полич – Рац преминуо је у 81. години, саопштило је Удружење драмских уметника Словеније.


Радко Полич је рођен 1942. године, за време Другог светског рата, у Чрномљу. Дипломирао је на катедри драма и уметнички говор на АГРФТ-у 1965. године.

Био је глумац који је створио више од стотину позоришних, преко педесет филмских и десетине радијских улога.

Радко Полич Рац оставио је неизбрисив траг у позоришту у Словенији. Списак његових улога, по којима ће остати у сећању публике и слушалаца, заиста је дугачак и непроцењив, наводи се у саопштењу.

Рац је био и један од најцењенијих филмских глумаца како у Словенији, тако и земљама бивше Југославије.

Увек је био тражен и цењен као глумац на сценама и на позоришним фестивалима бивше Југославије. Године 1970. добио је прво веће признање стручне критике и публике на Борштниковом фестивалу, затим награду Прешерновог фонда (1972), затим награде за филмске улоге и нове Борштникове награде (1979, 1981, 1988, 1991).

Награђен је и са две Стеријине награде за глумачко стваралаштво (1979. и 1982.), сарајевски фестивал МЕС овенчао је његову представу Златним ловоровим венцем (1987). Добио је и Жупанчичеву награду (1991) и награду за најбољу представу на Фестивалу монодраме у Птују (2001).

Југословенској публици познат је, између осталих, по улогама у филмовима „Чаруга“, „Балкан експрес“, „У раљама живота“, „Игмански марш“, „Освајање слободе“ и другим.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here