Pronađen ukradeni rimski spomenik iz Vinče

105
Foto: Narodni muzej

Policija je pronašla rimski nadgrobni spomenik star 19 vekova koji se nalazio u Vinči, a koji je ukraden samo 24 sata nakon što je otkriven. Traga se za lopovima.

„Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su rimski spomenik koji je nedavno ukraden sa nalazišta u Vinči“, saopštio je MUP.

Spomenik iz 19. veka, policija je pronašla juče u Begaljici, u blizini manastira Rajinovac, a autentičnost istog potvrdio je kustos Narodnog muzeja u Beogradu.

Policija intenzivno radi na identifikaciji i pronalasku izvršioca ovog krivičnog dela, prema poslednjem saopštenju MUP-a, mada su mediji prvobitno preneli da su lopovi uhvaćeni.

 

Ovaj nadgrobni spomenik teži pola tone, a njegova težina nije omela lopove da ga ukradu.

Ukradena stela iz 2. veka ima odlično očuvan natpis na latinskom koji govori o uglednom Rimljaninu koji je pod njom počivao, što je čini izuzetno vrednom. Međutim, ona je i putokaz koji nedvosmisleno govori da je taj bogati i ugledni rimski građanin živeo u blizini, u vili od koje je sigurno ostalo nešto vredno istraživanja.

Obično su takvi ljudi, kao i danas, živeli u komšiluku sličnog socijalnog i materijalnog statusa, pa se može očekivati da se ispod deponije i oko nje nalazi još luksuznih rimskih vila.

Ovakvi epigrafski spomenici (kameni spomenik sa uklesanim tekstom na latinskom jeziku) izuzetno su retki u svetu i oni ne idu na zvanične aukcije već se prodaju ispod ruke. Otuda se ne zna precizna cifra, ali se procenjuje da je izuzetno visoka – i po nekoliko stotina hiljada evra. Pronađeni pa ukradeni spomenik na teritoriji Srbije, prema prvim procenama, jedinstven je u svetu zbog svega što na sebi ima: od sačuvanih stopala do latinskog natpisa u 15 redova. Otuda njegova, uslovno rečeno, materijalna vrednost prevazilazi sve dosadašnje cifre.


Pogledaj: Interpol: Zaplenjeno 17.000 lažnih testova za korona virus


 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here