Више од 50 људи у болници након што се преврнуо вагон са амонијаком код Пирота

Међу хоспитализованима и деца, школе и вртићи не раде

ФОТО: in4s.net

У Пироту је ванредна ситуација због цурења амонијака из преврнутог вагона. Због симптома тровања 51 особа је хоспитализована, а једна је преминула по пријему у пиротску болницу, али није потврђено да је узрок смрти тровање. Школе, вртићи и јавне установе не раде. Министар грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић је рекао да је извршено мерење на пет локација у Пироту и није забележено присуство амонијака.


Педесет и једна особа збринута је болници, од тога 15 у УКЦ Ниш – 12 одраслих и троје деце.

У саопштењу су навели да су сви пацијенти тренутно стабилно и да нису животно угрожени, те додали да су примљени током ноћи.

Из МУП-а је саопштено да је „дошло до склизнућа вагона на композицији теретног воза који је возио амонијак и том приликом је дошло до цурења гаса и велике концентрације у атмосфери“.

Из Министарства су апеловали на грађане који живе у близини места инцидента „да не напуштају своје домове и да не излазе напоље“.

Поводом несреће, огласила се и транспортна фирма „Србија карго“ која наводи да је реч о њиховој теретној композицији која свакодневно саобраћа, превозећи сировине из Бугарске за Прахово и Шабац.

„Србија карго“ у свом саопштењу наводи да нема страдалих ни повређених, објавио је РТС.

Школе и вртићи затворени

У Пироту је од понедељка 26.12. на снази ванредна ситуација после цурења амонијака из преврнутог вагона. Школе, вртићи и јавне установе данас не раде. Осим полиције, месту несреће ни јутрос се не може прићи.

Добра вест је да цистерне највероватније нису дошле у додир са реком Нишавом.

Подсетимо, неколико железничких вагона са амонијаком преврнуло се јуче око 17 сати на прузи Ниш – Димитровград и дошло је до испаравања амонијака, што је изазвало и димну завесу на аутопуту код Пирота.

Вода са изворишта се контролише свака два сата

Према информацији из ЈКП „Наисус“ вршено је узорковање воде, нема трагова амонијака у изворишту Медијана. Узорковање ће се вршити на свака два сата.

Са више локација у Пироту је вршено мерење, концентрација амонијака је 0 ппм.

„Како је утврђено синоћ, четири цистерне су преврнуте на леви бок из једне односно четврте цистерне има видљивог цурења али је мањег интензитета. Преврнуте су цистерне иза локомотиве. Вероватно је већа количина већ испарила. Сада обилазе целу композицију да се увере да нема цурења још на некој цистерни. Композиција има 15 до 20 вагона“, саопштено је.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here