Жабац ослобођен оптужбе за угрожавање сигурности

Поступак за кривично дело наношење тешких телесних повреда са смртним исходом, након раздвајања, ће бити настављен пред Вишим судом у Новом Саду

1543
Фото: Youtube Printscreen

Новосађанин Небојша Тубић Жабац (62), против кога се води поступак пред новосадским Вишим судом због два кривична дела угрожавање сигурности и кривичног дела наношење тешких телесних повреда са смртним исходом на штету сада покојног Спасоја Милићевића (63) из Новог Сада, ослобођен је оптужбе за угрожавање сигурности.


Таква одлука је донета, јер је дошло до апсолутне застарелости кривичног гоњења имајући у виду извршење кривичног дела, запрећене казне и протока времена.

Небојша Тубић Жабац се теретио да је 25. септембра 2017. године у Балзаковој улици угрозио сигурност сада покојном Спасоју Милићевићу, као и Тодору Јовановићу, упутивши им у Милићевићевој канцеларији претње, да ће „послати наркомане да им поломе ноге”. Три дана касније, односно 28. септембра, Тубић је са свог мобилног телефона послао претећу СМС поруку Милићевићу у којој је написао: „Сад ћеш видети…”, због чега је овај осетио страх.

Поступак за кривично дело наношење тешких телесних повреда са смртним исходом, након раздвајања, ће бити настављен пред Вишим судом у Новом Саду.

Наиме, Жабац се терети да је 7. новембра 2017. године на паркингу у Булевару деспота Стефана 9 у Новом Саду, сада покојном Спасоју Милићевићу, иначе власнику занатске грађевинске радње „Кондор”, нанео тешке повреде са смртном последицом.

Милићевићу су, наиме, нанете вишеструке повреде дрвеном летвом. Поломљена су му ребра, нос и повређено уво, а дан касније, несрећни човек је преминуо у Ургентном центру Клиничког центра Војводина, јер му је, како је утврђено обдукцијом, стало срце.

Главни претрес без окривљеног

Окривљени Тубић јуче није присуствовао главном претресу, иако је био обавештен. Како је објаснио један од његових бранилаца Бошко Жилић, Тубић је слабог здравственог стања, оронуо је и склон испадима, те је, по мишљењу браниоца, боље да не долази у суд. Жабац је, подсећања ради, 9. маја 2012. године задобио тешке телесне повреде главе, када је у њега пуцано из аутоматског оружја. Пуцњава се догодила у новосадском насељу Грбавица, док је седео у башти једног локала.

Небојша Тубић је, како смо писали, ухапшен 10. новембра 2017. године, након чега му је, у два наврата, продужаван притвор. Потом, половином марта 2018. године, дозвољено му је да се у даљем поступку брани са слободе, али му је била одређена мера забране напуштања стана уз електронски надзор. Он је, међутим, ту меру кршио, те је 18. маја те године био враћен у притвор. После недељу дана проведених иза решетака, 25. маја 2018. године, поново је пуштен из притвора јер тужилаштво није било донело јавнотужилачку одлуку.

Иначе, док је трајала истрага о овом случају, предмет је у једном тренутку био прослеђен Основном јавном тужилаштву, које је, сматрајући да они нису надлежни, тражило од Апелационог суда да покрене поступак за решавање сукоба надлежности. На крају су судски списи, ипак, враћени у ВЈТ.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here