Пољопривредници прекинули блокаде, наставак преговора у недељу

Саобраћај код Челарева и Товаришева није блокиран, до преговора у недељу (26.11.)

Фото: БАП ВЕСТИ

Премијерка Ана Брнабић разговарала је са пољопривредницима, који су претходних неколико дана блокирали путеве на територији Војводине, и договорила да прекину блокаде и да на предстојећем састанку, који је заказан за недељу, пољопривредници предоче одговоре на предлоге Владе Србије.


Премијерка и пољопривредници прошли су кроз сва отворена питања и изнели заједничке, конструктивне предлоге за њихово решавање.

Договорено је да се током викенда одржи нови састанак, на коме ће пољопривредници председници владе предочити одговоре на предложена решења.

Окоснице изнетих предлога јесу: јефтиније гориво за пољопривреднике на свакој пумпи; На пумпама НИС-а, уз пољопривредну картицу, гориво ће бити умањено за пољопривреднике на 179 динара по литру и тај износ се додатно умањује за 50 динара по литру на име повраћаја акцизе, на свим другим пумпама могуће је остварити поврат акцизе од 50 динара по литру.

Закон о накнадама који је усвојен 26.10.2023. дефинише смањење износа за одводњавање у 2023. години за 50 одсто и потпуно укидање ове накнаде у 2024. години, уређење тржишта терминске продаје на начин да ће влада донети закључак којим ће образовати тим, који за циљ има усаглашавање законодавног оквира у коме ће примарни произвођач моћи самостално да извози и у коме ће се наћи модел за терминску продају.

Пољопривредници су након овог састанка донели одлуку да трактори остану паркирани поред пута, али саобраћај неће бити блокиран све до преговора у недељу.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here