Тендер за израду идејног пројекта за брзу саобраћајницу од Новог Сада до Бачке Паланке

ЈП "Путеви Србије" расписали јавну набавку

Фото: Илустрација, Getty images

Министар грађевинартсва, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да су Путеви Србије расписали јавну набавку за израду Плана детаљне регулације и Идејног пројекта са Студијом оправданости за изградњу брзе саобраћајнице (мотопута) на деоници Нови Сад – Ветерник – Футог – Бегеч – Гложан – Челарево – Бачка Паланка, преноси РТВ.


„Ова саобраћајница требало би да буде пројектована као брза саобраћајница (мотопут), у складу са прописима. У плану је да има четири возне траке од по 3,5 метара, четири ивичне траке од по пола метра, разделну траку од четири метра и две банкине од по метар и по. Планирана брзина кретања возила је 100 километара на час“, каже Весић.

Додаје да је у плану пројектовање бензиснких пумпи, те места за пуњење возила на електрични погон, одморишта, паркиралишта и других објеката.

Весић је истакао да ће нова брза саобраћајница бити веза Бачке Паланке и југозaпадне Бачке са Новим Садом и аутопутем Е-75, као и најкраћа веза Новог Сада са Хрватском преко граничног прелаза Бачка Паланка.

„Изградњом овог путног правца стварају се услови за бољу приступачност целог региона, подизање његове конкурентности, као и развој Јужнобачког округа, посебно Бачке Паланке и Новог Сада, као и насеља који се налазе у зони трасе пута“, каже Весић, саопштило је Министарство грађевинарства.

Весић подсећа да се тренутно саобраћај одвија државним путем IБ реда који иде од Бачке Паланке, насеља Челарево и Гложан и пролази кроз централни део Бегеча, Ветерника и Футога, као и кроз градско језгро Новог Сада што значајно повећава време путовања и том приликом истакао је да ће нова саобраћајница бити алтернатива постојећем државном путу IБ реда број 12.

Коридор будуће саобраћајнице планиран је од прикључења на саобраћајницу у зони петље Север, која повезује аутопут Е-75 са Булеваром Европе и Руменачким путем у Новом Саду, преко раскрснице са државним путем IIА реда број 111 на деоници Нови Сад – Руменка и преко планираних раскрсница којима је са предметном саобраћајницом потребно повезати насеља Ветерник, Руменка, Футог, Гложан и Челарево, до раскрснице са државним путем IБ реда број 12 на обилазници око Бачке Паланке која уједно представља и крај нове саобраћајнице.

Према његовим речима, поред проблема са гужвом у овим местима, велики је број теретних возила и угрожена је безбедност саобраћаја, посебно у насељеним местима.

„Значај реализације овог пројекта се огледа и у побољшању саобраћајних услова, безбедног одвијања саобраћаја и смањења времена путовања од аутопута до Бачке Паланке и граничног прелаза, као и побољшању услова живота локалног становништва који је угрожено проласком возила кроз насељена места, што утиче на повећање ризика у саобраћају и загађење животне средине“, закључио је Весић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here