У Бачкој Паланци лабуд угинуо од птичијег грипа, подручје проглашено зараженим и угроженим

Потврђено присуство високо патогеног соја вируса H5N1

Фото: Getty images

БАЧКА ПАЛАНКА – Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде прогласила је заражена и угрожена подручја на територији општине Бачка Паланка авијарном инфлуенцом, високо патогеним сојем вируса H5N1.


Како се наводи у решењу, у четвртак 2. новембра, надлежном ветеринарском инспектору општине Бачка Паланка пријављено је од стране Покрајинског завода за заштиту природе да су грађани нашли изнемоглог лабуда у парку природе Тиквара. Лабуд је однет у Научни институт за ветеринарство „Нови Сад“ ради узимања потребних узорака након чега је утврђено присуство генома вируса Авијарне инфлуенце, подтипа H5. Узорак је 7.11. послат у ВСИ „Краљево“ као Националну референтну лабораторију за Авијарну инфлуенцу на потврдна испитивања, где је потврђено присуство вируса.

Након тога је донето решење на основу ког је подручје у полупречнику од најмање З км од жаришта на локацији језеро „Тиквара“, проглашено зараженим и обухвата насељено место Бачка Паланка. Подручје у полупречнику од најмање 10 км од жаришта на локацији на језеру Тиквара, проглашено је угроженим и обухвата насељена места: Карађорђево, Обровац, Нештин и Визић на територији општине Бачка Паланка и Љуба, Сот и Моловин на територији општине Шид од заразне болести авијарна инфлуенца (Pestis aviun Highly pathogenic avian influenza) код дивљих птица — изазвана високо патогеним сојем вируса H5N1.

Оно што следи јесте попис газдинстава и клинички преглед живине и птица на газдинствима почевши од рубних делова зараженог подручја ка средишту односно жаришту заразе. Грађанима који држе домаћу живину се саветује да је држе затворену. Такође, забрањен је било какав контакт са дивљим птицама.

Решење надлежног министарства погледајте ОВДЕ.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here