Италијанска делегација предложила да и ЗСО буде услов за улазак тзв. Косова у Савет Европе

"Судбина захтева Косова за чланство зависиће од подршке најмање две трећине министара спољних послова"

108
Фото: РТВ

Италија је предложила да формирање Заједнице општина са српском већином (ЗСО) ипак буде услов за чланство тзв. Косова у Савету Европе, изјавио је новинар Аугустин Паљокај.


Паљокај, дописник Кохе из Брисела, рекао је да је „било различитих предлога делегација“ у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ), која ће гласати о нацрту Мишљења којим се препоручује улазак Косова у Савет Европе.

„Италијанска делегација је дала предлог према којем би услов за чланство Косова у Савету Европе требало да буде формирање Заједнице општина са српском већином“, казао је Паљокај за КТВ.

Комитет ПССЕ за политичка питања и демократију усвојио је 27. марта нацрт Мишљења којим се препоручује улазак Косова у Савет Европе, иако је Приштина испунила само један од три услова за чланство – враћање 24 хектара земљишта манастиру Високи Дечани. Друга два услова – формирање ЗСО и ревизија контроверзних експропријација на северу Косова – означена су у нацрту Мишљења као „пост-приступне обавезе Косова“.

Паљокај је оценио да су „велике шансе“ да нацрт Мишљења, који је саставила известитељка ПССЕ Дора Бакојани, буде усвојен у ПССЕ, за шта је потребно да гласа две трећине од присутних посланика.

Ако нацрт Мишљења сутра буде усвојен, коначна одлука о чланству тзв. Косова је на Комитету министара Савета Европе, који би о томе гласао 16. маја.

„Судбина захтева Косова за чланство зависиће од подршке најмање две трећине министара спољних послова, а Комитет министара се састаје једном годишње. Следећи састанак је 16. маја, и ако захтев Косова тада не буде усвојен, улазак ће бити одложен за најмање годину дана“, казао је Паљокај.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here