МУП: За девет месеци у општини Бачка Паланка расветљена најтежа кривична дела

За девет месеци ове године, на подручју Јужнобачког округа, евидентирано 7.794 кривична дела

1539
Фото: БАП ВЕСТИ

У периоду од 1. јануара до 1. октобра 2023. године, на подручју Јужнобачког округа, евидентирана су 7.794 кривична дела из свих области криминалитета, саопштено је из МУП-а.


Због сумње да су учинили неко кривично дело, надлежним тужилаштвима пријављено је више од 3.700 лица, од којих 86% чине мушкарци, узраста од 21 до 40 година. Око 10% осумњичених припада категорији малолетних лица.

Од шеснаест најтежих кривичних дела, као што су убиство, тешко убиство и покушаји ових кривичних дела за сада су нерасветљена два, а проценат расветљавања кривичних дела тешка телесна повреда износи 80%.

Откривено је 678 кривичних дела из области сузбијања трговине наркотицима, више него у истом периоду прошле године, а заплењено је 54.521 килограм опојне дроге.

У овом периоду, евидентиран је пораст кривичних дела насиље у породици, забележено је мање кривичних дела против полне слободе и двоструко мање кривичних дела неовлашћено коришћење туђег возила.

У првих девет месеци ове године, откривено је двоструко више кривичних дела из области привредног криминалитета, за која су поднете кривичне пријаве против 57 осумњичених.

Око 75% свих кривичних дела општег криминалитета, као и претходних година, почињено је на подручју Града Новог Сада.

Поред територије Града Новог Сада, Полицијска управа, као друга по величини у Републици Србији, обухвата и једанаест општина, међу којима се посебно издваја проблематика на подручју Полицијске станице прве категорије у Бачкој Паланци. У посматраном периоду, на наведеном подручју су расветљена најтежа кривична дела, као што су покушаји убиства, тешке телесне повреде и насилничко понашање, а тринаест осумњичених за различита кривична дела још увек се налази у притвору.

Од јануара до октобра, на подручју Јужнобачког округа, евидентирано је мање прекршаја јавног реда и мира, а услед специфичних околности, забележено је више кривичних дела у школама и њиховом окружењу, будући да су, само у мају, пријављене анонимне дојаве о постављеним бомбама у више од педесет школа.

Полицијска управа је, од почетка године, обезбедила 1.472 јавна скупа, са више од 770 хиљада посетилаца.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here