Пошта и Влада Србије тврде да је постигнут договор о престанку штрајка – радници демантују

212

„Пошта“ тврди да је постигнут је договор са представницима радника Поште Србије, на основу споразума који су потписали председница Владе Србије Ана Брнабић и представници синдиката.


То су саопштиле Пошта и Влада Србије, међутим, радници наводе да то није тачно и поручују да настављају са штрајком. Радници су више пута до сада истицали да немају своје представнике и да у овоме не учествују синдикати, а повећања од 10 одсто су већ одбијали.

Пошта Србије истиче да је споразумом договорена исплата једнократне помоћи свим радницима, изузев руководству, у износу од двадесет хиљада динара, најкасније до 25. новембра. Повећање плата биће од 1. новембра ове године, свим запосленима у технологији, у износу од 10 одсто.

Како се додаје, додатно повећање плата радницима у технологији догодиће се 1. јануара 2024. године и износиће 10 одсто, што чини кумулативно повећање плате у износу од 21 одсто у односу на тренутне зараде у технологији.

Такође, договорено је и увећање зарада свим запосленима у администрацији, изузев руководству, од 10 одсто, почевши од 1. јануара 2024. године. На састанку је постигнута сагласност да неће бити санкционисања радника због незаконите обуставе рада, за све раднике који испуне договор о престанку обуставе до сутра, 16. новембра у 12 часова.

Несанкционисање укључује и исплату дела зараде током трајања обуставе рада, која ће бити исплаћена са следећом платом, заједно са путним трошковима.

Додатно, Влада је сагласна са пријемом додатних радника у технологији и утврђен је обавезан шестомесечни састанак са највишим руководством Владе Србије о пословању, резултатима и радној атмосфери у Пошти Србије.

Састанку је присуствовао и министар информисања и телекомуникација Михаило Јовановић.

Део радника Поште Србије је у обустави рада три недеље.
Радници: Није тачно, нема договора, протестујемо и даље

Поштар Стефан Митровић, један од радника овог јавног предузећа који је обуставио рад, за N1 каже да су на састанку са премијерком били „такозвани репрезентативни синдикати – синдикат ПТТ и „Радник“, као и неколико представника синдиката Независност.

„Обустава се не прекида јер нас не представљају синдикати, поготово не они који се никада нису ни водили правима за бољитак радника, већ личним интересима“, каже Митровић.

Он истиче да су од шест синдиката састанку присуствовала три, док су три синдиката – Слога, Солидарност и Самостални синдикат поштанских радника одбили састанак.

„Ово је самоорганизована обустава рада од стране запосленик, не представља нас никакав синдикат, не желимо да се разговара са појединцима иза затворених врата. Радници који имају негативна искуства са оваквим преговорима из 2019. године, не желе да се неко компромитује, нити застраши“, објашњава Митровић.

Ово је, каже, радничка борба.

„Не дозвољавамо да се синдикално боји због Закона о штрајку који је погубан за раднике јер даје одрешене рукое пословодству“, истиче Митровић.

Он ове преговоре назива игром глувих телефона, која се „опет игра“.

„Ово што нуде је далеко од онога што је тражено“, истакао је Митровић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here