Вучевић: Нећемо одустати од увођења обавезног војног рока

Ако се реактивира, војни рок трајаће 100 или 120 дана.

260
Фото: Војска Србије

Министарство одбране и Генералштаб неће одустати од иницијативе за поновно покретање служења војног рока, рекао је за РТС министар одбране Милош Вучевић.


„Ми смо доставили званичну иницијативу ка војном кабинету председника државе, председника Републике. Чућемо његова изјашњења, односно, његових сарадника. Након тога иде јавна расправа. Последња инстанца су влада, односно Народна скупштина, нови сазив Народне скупштине“, рекао је Вучевић.

Истакао је да остаје питање да ли ће, ако се реактивира, војни рок трајати 100 или 120 дана.

„Наш предлог је најдуже до четири месеца и ми ћемо, наравно, ако држава то прихвати, тражити и један временски оквир да можемо припремити касарне, регрутационе центре за услове за прихват младе војске, нових регрута у складу са савременим околностима живота. Не желимо да вратимо време у седамдесете, осамдесете или деведесете, него да ти момци, будући војници, понос Србије, имају најбоље могуће услове за живот у касарнама“, нагласио је Вучевић.

Поручио је да је важно нагласити да то није позив за рат, већ разумевање свих безбедносних аспеката геополитичких околности, ситуације у држави, ситуације у региону и пре свега будућности Србије.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here