Додељени уговори за обнову 69 верских објеката у Војводини

Издвојено укупно 101,7 милиона динара

Фото: Покрајинска влада

НОВИ САД – Покрајинска влада уручила је данас уговоре за санацију штете у 69 верских објеката у укупном износу од 101,7 милиона динара који су претрпели оштећења током елементарних непогода, а које су у јулу задесиле север Србије.


Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић рекла је да је Секретаријат био у сталном контакту са представницима свих верских заједница, како би у што краћем временском периоду добио информације о процени штете и недостајућим средствима, саопштила је Покрајинска влада.

„Бројне су општине и храмови којима су додељена средства више него неопходна, јер су локални буџети, као и помоћ становништва, недовољни и зато је наше трајно опредељење да заштитимо све верске објекте“, нагласила је Милошевић.

Протојер Бране Миловац, захвалио је у име Епархије бачке и истакао да ће овим средствима бити санирано 18 црквених објеката, којима су оштећени кровови, прозори, звоници и олуци.

Председник Јеврејске општине Нови Сад Мирко Штарк рекао је да ће средства у износу од 580.000 динара бити усмерена за санацију зграде Балетске школе и за замену прозора на згради Јеврејске општине.

Он је додао да је велика штета настала и на споменицима на Јеврејском гробљу у Новом Саду, те ће и део њих бити обновљен.

На основу пристиглих захтева, додељена средства ће бити усмерена за санацију кровова, олука, прозора, звоника, апсида, громобрана и друге грађевинске радове и поправке.

На основу одлуке Покрајинске владе, преко ресорног секретаријата, за Епархију бачку издвојено је 21,4 милиона динара, за Епархију банатску 390.000 динара, Епархију сремску 26,5 милиона и за Епархију шабачку 1,3 милиона динара.

За Суботичку бискупију за санацију торњева, фасада и прозора за 12 објеката издвојено је 9,5 милиона динара, за Зрењанинску бискупију 2,6 милиона, а за Сријемску бискупију преко 14 милиона динара.

Јеврејска општина у Новом Саду добила је 580.000 динара, Гркокатоличка црква 6,4 милиона, а Реформатска хришћанска црква у Сивцу у општини Кула 18 милиона динара.

Доделом средстава у износу од 101,7 милиона динара биће санирана оштећења на верским објектима у Новом Саду, Бачкој Паланци, Руми, Сомбору, Старој Пазови, Шиду, Сремској Митровици, Опову, Оџацима, Панчеву, Ковачици, Зрењанину, Сечњу, Вршцу, Иригу, Беочину и Кули.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here