Објављена је детаљна временска прогноза за септембар

Временска прогноза за наредни период

1204

У већем делу Србије овај месец ће бити топлији и просечно влажан, док ће у Западној Србији, Шумадији и Тимочкој Крајини бити топлији и сувљи.


Метеоролог Љубица Гојковић наводи да је топлотни талас, који је трајао скоро три недеље истиснут циклоном са севера Европе који је у четвртак стигао са Медитерана. У Србији температура је пала за више од 10 степени Целзијуса, па иако је топлотни талас у Србији завршен, лето није, истиче метеоролог.

– Са даљом стабилизацијом времена ипак нас очекује нови пораст температуре. За дане викенда жива у термометру поново ће се кретати око 30. подељка, што је око и мало изнад просечних вредности. С обзиром на то да ћемо везано имати свега неколико дана са температуром око 30 степени Целзијуса и да температура неће прелазити 35. Подељак, нов топлотни талас за сада није на видику – објашњава она.

– Тренутни прогностички модели већ за понедељак најављују нове пљускове, још се не зна колико интензивне, али нам са пљусковима стиже и блажи пад температуре. Почетак августа доноси нам променљиво време, како у погледу временских прилика тако и у погледу температуре. Први дани августа биће пријатно топли, очекује се око 30 степени у целој земљи, уз периодична отопљења и захлађења – рекла је Гојковић.

Како додаје, то значи да за сада нема нових топлотних таласа.

– Температура ће се кретати око и мало изнад просека, али без екстрема. Што се тиче падавина – сваких неколико дана имаћемо продор нестабилности, међутим нешто свежије време узроковаће да киша и ветар буду слабијег интензитета. Дакле, и даље ћемо имати пљускове праћене грмљавином, али без формирања јаких суперћелијских олуја – рекла је Гојковић.

У августу могући топлотни таласи

Гојковић је раније рекла, да од августа можемо да очекујемо дуготрајнију стабилизацију времена, која ће значити неколико дана сунца, а затим неколико дана кише.

Средња минимална и максимална температура ваздуха у августу биће изнад вишегодишњег просека. Минимална температура биће виша за око 0,8 степени, док ће максимална бити виша за један степен.

У Београду и широј околини предвиђа се августовска средња минимална температура ваздуха око 18,8 степени, а средња максимална око 30,7 степени.

Месечна сума падавина током августа биће у границама вишегодишњег просека с вредностима у просеку за око 4 мм нижим у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини августовска сума падавина износиће око 49 мм. Како наводи РХМЗ на свом сајту, у августу нас очекују топлотни таласи.

У септембру продужетак лета

Гојковић каже да ће се лето, због тога што је каснило, ове године продужити, тако да можемо да очекујемо да ће септембар бити топао. У већем делу Србије овај месец ће бити топлији и просечно влажан, док ће у Западној Србији, Шумадији и Тимочкој Крајини бити топлији и сувљи. У првој половини септембра, очекује се наставак касног лета.

Средња минимална температура ваздуха у септембру имаће вредности изнад вишегодишњег просека, док ће средња максимална бити у границама вишегодишњег просека.

У Београду и широј околини предвиђа се да ће септембарска средња минимална температура ваздуха бити око 14,1 степен, док ће вредност средње максималне бити око 23,6 степени.

У већем делу Србије месечна сума падавина током септембра биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 5 мм нижим у односу на вишегодишњи, а у Западној Србији, Шумадији и Тимочкој Крајини испод вишегодишњег просека са вредностима за око 10 мм нижим у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини септембарска сума падавина износиће око 41 мм. И метеоролог Ђорђе Ђурић је навео раније да нас током овог, уобичајено топлог лета, за разлику од претходних која су била доста сушнија и праћена дуготрајним топлотним таласима, очекује више падавина.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here