Како повећати продају кроз ефективну локалну промоцију

312

У данашњем конкурентном пословном окружењу, локална промоција постаје кључни фактор за раст малих фирми. Без обзира на квалитет ваших услуга или производа, морате активно уложити напоре у промовисање и привлачење нових корисника. Посебна врста конкуреције је online продаја која локалне купце одвлачи од вас.


У овом блогу, истаћемо неколико кључних корака за успешну локалну промоцију која ће вам помоћи да повећате број корисника и постигнете успех.

Дефинишите циљну групу и локално тржиште:

Ово није толико страшно као што звучи. Пре него што започнете са промоцијом, важно је јасно дефинисати циљну групу којој желите да се обратите и локално тржиште на којем послујете.

Ко су ваши купци? Размислите о карактеристикама своје циљне групе, интересима и потребама како бисте прилагодили своју промоцију њима.

На пример, ви сте продавница дечијих играчака, школског прибора и гардеробе и ваши купци су мајке, баке, очеви који купуји својој деци, али такође ваши купци су и сви људи осталог узраста који траже поклон када иду на рођендане, бабине, крштења, разне дечије прославе, па и сама деца, као и ђаци. Ви продајете робу за децу узраста до 12 година и код вас купује локално становништво. Сада ви покушате да одговорите на ово питање. Дефинишите пол, узраст и категорије купаца.

Изградите online присуство

Данас је online присуство неопходно. Сви ми тражимо информације преко интернета, зар не? Тражи се и локално, више него што можете замислити. Да ли сте ви тамо и како сте рангирани? Креирајте професионалну wеб страницу која ће бити основа за вашу промоцију. Обезбедите релевантне информације о вашим услугама или производима, контакт податке и рецензије задовољних клијената. (Веома важно) Ретко приметим да неко локално истиче рецензије. То је купцима веома важно приликом доношења одлуке о куповини.

Враћам се на пример продавнице одеће. Асортиман вам је велики, и када купци дођу код вас увек се изненаде шта све нађу у вашој продавници. Истакните понуду сваког дана на вашем facebook и instagram налогу. Фотографишите, објављујте, одговарајте купцима на коментаре. Такође, можете покренути онлајн продају, то је нешто што ћете бити принуђени да урадите једног дана ако желите да се бавите трговином. 

Оптимизујте своју wеб страницу за локално претраживање

Користите SEO (оптимизација за претраживаче) технике како бисте побољшали видљивост свог wеб сајта  када се претражује било који садржај везан за ваше место. Треба да будете на првој страни Google и наравно, треба да имате канале којима ћете привући посетиоце на вашу web сраницу. (Facebook, instagram, TikTok, Youtube, Linkedin..)

Искористите локалне могућности Googla

Региструјте се се на локалне директоријуме као што је Google My Business. Ове платформa ће вам омогућити да се прикажете корисницима у вашем подручју када траже сличне услуге, или неко правно лице из исте делатности као ви. На пример, неко ће куцати „Одећа за тинејџере“. Претраживач ће препознати локацију са које особа тражи тај термин и препоручиће ваш бутик. Такође се претраживање везује за место. Пробајте да куцате „бутик Бачка Паланка“.

Развијте партнерске односе са фирмама које имају исте купце као и ви

Истражите могућности за успостављање партнерских односа са другим локалним фирмама које имају сличну циљну групу. Размислите о заједничким промоцијама, размени линкова на wеб страницама, гостовању на блоговима или организовању заједничких догађаја. Ова врста сарадње може вам помоћи да проширите своју видљивост и досегнете нове кориснике.
На пример, ви продајете своје производе родитељима и деци, а неки едукативни центар, школа вештина, школа језика, итд. уписује децу узраста баш до 12 година. Направите сарадњу са њима, размените ваучере, истакните њихову рекламу, дајте попусте њиховим полазницима, а заузврат тражите исте услуге. То је добар пут до доласка до нових купаца.

Промоција на локалном нивоу


Локална промоција је кључни фактор за раст малих фирми, предузетника и занатлија.
Кроз ефективну локалну промоцију, можете повећати број корисника својих услуга или производа. Локални портали и билборди, промотивни видео, банери су увек непогрешива опција, мада и сам начин обраћања путем ових канала зависи од много фактора. Шта је то што ви имaте да кажете вашом купцима и потенцијалним купцима? Како ћете их привући да прочитају вашу понуду и да размишљају о вама, а такође и да вас посете? Стојим вам  на располагању за ове консултације.

Пример је опет наша продавница. „Одрасли смо са вама – Ваша дестинација већ 20 година за децу која сањају велико!“

Надам се да сте кроз овај текст стекли увид у важност локалне промоције и да вас је инспирисао да уложите напоре у промоцију на локалном нивоу. Уколико имате било каква питања или требате додатне савете, слободно поставите питања у коментарима или нас контактирајте директно. Уз правилан приступ и константно улагање у локалну промоцију, можете остварити успех и привући све већи број корисника својих услуга или производа.

Зашто вам продаја опада или не расте, и како то да промените?

Када се суочите с опадањем продаје или стагнацијом у расту, важно је да предузмете кораке како бисте анализирали свој бизнис и идентификовали кључне проблеме.

Анализирајте тржиште и конкуренцију

Истражите тренутне трендове, потребе купаца и праксе конкуренције. Размислите о томе како се ваша понуда разликује од конкуренције и идентификујте своје јединствене продајне предности. Ова анализа ће вам помоћи да прилагодите своју стратегију и привучете нове купце.

Прегледајте своје производе или услуге

Детаљно прегледајте своје производе или услуге и процените да ли су и даље релевантни и привлачни за циљну групу. Размислите о могућностима унапређења, проширењу или промени ваше понуде. Такође, пажљиво анализирајте цене и услове продаје како бисте били конкурентни на тржишту. Поставите се у улогу купца.

Прикупите и анализирајте податке о купцима

Прикупљање и анализа података о купцима је кључно за разумевање њихових потреба и преференција. Користите алате као што су анкете, истраживања или анализа података о продаји како бисте добили увид у профил и понашање својих купаца. Ови подаци ће вам помоћи да персонализујете своју комуникацију и маркетиншке активности према њима. Ако вам буде требала помоћ око истраживања, могу вам помоћи.

Проверите ефикасност маркетиншких активности

Да ли користите одговарајуће канале и поруке за циљну групу? Анализирајте резултате кампања и идентификујте које активности су најуспешније у привлачењу нових купаца. Уложите у дигитални маркетинг, друштвене мреже и локалну промоцију како бисте проширили досег и повећали видљивост. Улагање у маркетинг је драгоцено за развој посла.

Усмерите се на корисничко искуство

Корисничко искуство има велики утицај на одлуке купаца. Прегледајте сваки корак у процесу продаје и идентификујте могућности за унапређење корисничког искуства. Осигурајте да ваша услуга или производ пружају висок ниво квалитета, брзе одговоре на упите купаца и ефикасну подршку након продаје. Ослушкујте повратне информације купаца и предузмите кораке како бисте испунили њихове потребе и превазишли њихова очекивања.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here