Изложба слика Ранка Вукелића у Музеју града

Изложба под називом "Паралелна стварност"

Извор: Културни центар Бачка Паланка

БАЧКА ПАЛАНКА – У Музеју града 1. новембра у 19.00 часова биће отворена изложба слика Ранка Вукељића под називом „Паралелна стварност“.


Свет какав смо познавали обасјан сунцем, бистрим рекама и брзим потоцима, изворима, цветним ливадама и густим шумама, плавим брдима и планинама, плодним и у зору кристалним равницама, рибама у води и птицама на небу, а око нас небројено благо по шумама и у стадима расутим по пропланцима и бескрајним пашњацима није био довољан да би нашли срећу. Тражећи више од тога узимамо од свега што већ имамо преврћући земљу, топимо њену утробу, померамо брда и реке чинећи наше руке јачим а наш ум већим и опет не нађосмо срећу. Велика знања скупљана кроз време и моћне медије, које их преносе, не могу много помоћи нудећи правила, законе и догме.

Ипак, није све једнострано и у једном облику. Постоје, кроз сва времена, предивни докази да живимо у паралелним стварностима видљивим кроз дела надарених људи који својим радом и талентом нуде могућу линију среће, упорно се рађајући у свим генерацијама без обзира каква времена била и какав став о њима имали у средини где су поникли. Повезани са исконом виде и предвиђају кроз уметност, науку или духовност представљајући се облицима, звуком, гласом, исписаним и исцртаним порукама, бојом.

Оптерећени данашњицом и све већом празнином, која се увлачи попут магле, добро је наћи времена за себе и видети то стваралаштво обиласком сликарских галерија и других храмова уметности, слушати научна предавања, ићи на традиционална окупљања где се чувају наши обичаји а добром књигом отимати себе од самозаборава.
Погледајте, свакодневно, зидове властитог дома и црпите снагу уметничких дела која вас посматрају и обогаћују таквом вредношћу која прави размак између вас и оних који још нису открили постојање једне другачије стварности где срећа одувек постоји и где је све обасјано сунцем са бистрим рекама и брзим потоцима, изворима, цветним ливадама и густим шумама, плавим брдима и планинама….

Ранко Вукељић је рођен 1958. године у Србији а од 1989. године живи у Аустралији.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here