Осумњичени за напад у Бриселу ипак није убијен?

Белгијска телевизија ВРТ јавила да је осумњичени за напад у Бриселу убијен. Потом се појавила информација да је реанимиран и да је у тешком стању

Фото: EPA-EFE (Olivier Hoslet)

Белгијски медији јавили су јутрос око 08:20 да је у полицијској акцији вероватно убијен осумњичени за напад у Бриселу, у ком су убијене две особе, док је трећа рањена, али су ипак навели да се чека службена потврда. Међутим, према најновијим информацијама чини се да је он реанимиран и да је преживео.


Портпарол канцеларије федералног тужиоца је рекао да је осумњичени ухапшен, као и да је хапшење спроведено у бриселској општини Шарбек, где је током ноћи претресена зграда. „Полиција је отворила ватру“, рекао је портпарол тужилаштва, не наводећи да ли је осумњичени повређен.

И службени извори за белгијске медије потврдили су да се ради о терористи који је идентификован као Абдеселам Л., стар 45 година, из Шербека, а пореклом из Туниса, јавља белгијски РТБФ.

Белгијски премијер је, на прес-конференцији у раним јутарњим сатима, рекао да је он нерегуларно боравио у Белгији, као и да је његов захтев за азил одбијен 2019. па је напустио општину у којој је живео тако да му налог да напусти земљу никад није уручен.

Полицији је познат по трговини људима, илегалном боравку и угрожавању безбедности државе.

Британска агенција преноси изјаву тужиоца који је потврдио да је особа убијена, али да није потврђено да је реч о осумњиченом за синоћњи напад у којем су убијена два шведска навијача.

Године 2016. једна страна служба га је пријавила као особу радикализованог профила, спремног да се бори у зони сукоба за џихад, али то је тада било само део десетина дневних извештаја овог типа, објаснио је министар правде Винсент Ван Куикенборн.

Недавно је наводно претио једном становнику Центра за азил, који је пријавио и да је Абдеселам Л. у Тунису оптужен за тероризам, али су белгијски органи утврдили да је ипак било речи о повреди обичајног права.

Он није био детектован као непосредна терористичка пратња, објаснио је министар.

Подсетимо, осумњичени је у синоћњем нападу у Бриселу убио две особе, а ранио једну уочи фудбалске утакмице Белгија – Шведска.

На видеу који је снимио локални становник види се како нападач, обучен у флуоресцентну наранџасту јакну, са белом кацигом на глави, држи ватрено оружје, преноси дневник Брисел Тајмс.

Након што је сишао са скутера којим се довезао, нападач је у уторак око 19.15 испалио више хитаца на улици пре него што је ушао у оближњу зграду јурећи за људима који су почели да беже.

Он, раније је био оптужен за тероризам у Тунису, пренели су данас белгијски медији.

Фудбалска утакмица белгијске и шведске фудбалске репрезентације у оквиру квалификација за Европско првенство 2024. године прекинута је, а навијачима је препоручено да остану на трибинама и да не напуштају стадион.

Убијени су навијачи шведске националности, а рањен је локални таксиста који је након указане лекарске помоћи у болници, у стабилном стању, наводи бриселски дневник.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here