Oтворена изложба слика „Од Европе до Русије“ у Музеју града

Слике Екатерине Милићевић

Слике Екатарине Милићевић

У Музеју града је у петак 17. фебруара у 18.00 часова отворена изложба слика „Од Европе до Русије“ Екатерине Милићевић.


Екатерина је на отварању говорила о себи и о својим почецима. Објаснила је своје слике и технике помоћу којих су оне настајале и истакла да су јој у сликарству узори француски импресионисти. Рекла је и да су на сликама представљена места на којима је била и која су је одушевила, сликала је и породичне успомене и најавила је да ће тај циклус наставити. Описивала је и места која су јој остала у сећању а везано за градове где је излагала.

Осим уља на платну ради и графике и цртеже. Посебно цени српску савремену ликовну уметност.

Присутни су постављали питања везано за експресионистички део њеног присуства мотивима и коментарисали слике са ауторком.

Екатерина Милићевић рођена је у Москви, у породици познатог архитекте Јурија Берјоскина. Од раног детињства отац је код ћерке развијао љубав према уметности и у десетој години уписао је у уметничку школу.

Под утицајем оца, Екатерина уписује архитектонски факултет где је и дипломирала код главног архитекте Москве, академика Михаила Посохина. Још за време студија учествовала је на конкурсима младих сликара Москве и освајала запажене награде.
Од 1997. године постаје директор галерије Руског Дома у Београду. Сарађује са најпознатијим југословенским сликарима тог времена: Милошем Шобајићем, Ољом Ивањицки, Радованом Мићом Трнавцем, Милићем од Мачве, Драганом Малешевићем Тапијем, Сегрејем Јовановићем… Посебно се ангажује на довођењу руских сликара из Москве у нашу земљу.

Изложба ће трајати месец дана од отварања.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here