„Библиотека у оку уметника“

Дешавања у Народној библиотеци "Вељко Петровић"

Извор: НБ "Вељко Петровић"

У месецу књиге, остварен је још један занимљив Пројекат културе на Републичком нивоу. Секција за културне и образовне програме Библиотекарског друштва Србије успешно реализовала пројекат „Библиотеке у оку уметника“ у ком је учествовала и Народна библиотека „Вељко Петровић“.


Циљ Пројекта био је да се повежу библиотекари и ликовни уметници како би се виђене оком сликара на уметнички начин приказале зграде библиотека из локалне средине. За потребе пројекта нашу установу осликала је Јулија Ристић-Сремац.

Идеју колеге Синише Голубовића из Алексинца је са много воље и ентузијазма прихватило двадесетак библиотекара и сликара који су заједно подржали овај пројекат. Двадесет општинских библиотека и исто толико градова широм Србије, удружених у Секцију за културне и образовне програме БДС-а, реализовали су изложбу „Библиотеке у оку уметника“. Штампани каталог ове изложбе може се погледати и у нашој Библиотеци, као и на званичној Фејсбук страници Библиотекарског друштва Србије.

Изложба је својеврсни омаж библиотекама као храмовима културе које своје фондове чувају у најразличитијим здањима: од оних оронулих лица, преко заштићених споменика културе, до велелепних и футуристичких зграда у којима су смештене „куће књига“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here