Dragici Stoisavljević udeljena „Bešenovska povelja“

Poetski konkurs fruškogorskog manastira Bešenovo

66

Na ovogodišnjem konkursu čija je tema bila „Ne damo svetinje jer one nisu dale nas“, učestvovalo je do sada rekordnih više od 200 pesnika iz Srbije i niza drugih zemalja, a među dobitnicima pohvala i Mira Grk iz Gajdobre.


Manastir Bešenovo, 10.jul 2020. Ovogodišnji dobitnik „Bešenovske povelje“ je pesnikinja iz Zrenjanina Dragica Stojanović za pesmu „Vera“, odlučio je žiri poetskog konkursa „Bešenovska prinošenja“ koji, već šestu godinu za redom, raspisuje fruškogorski manastir Bešenovo koji je osnovao srpski kralj Dragutin Nemanjić krajem 13. veka. Smatra se da je najstariji pravoslavni manastir na Fruškoj gori.

Tema ovogodišnjeg konkursa bila je „Ne damo svetinje jer one nisu dale nas“, a učestvovalo je do sada rekordnih više od 200 pesnika iz Srbije i niza drugih zemalja. Odluka žirija u kojem su bili pesnik Blagoje Baković (predsednik), pobednici prethodnih konkursa Jovanka Novković Perge, Vladimir Jović, Boško Lomović i Sunčica Radulović Torbica, i iguman manastira Bešenovo, arhimandrit Arsenije Matić, o ovogodišnjem dobitniku „Bešenovske povelje“ bila je jednoglasna.

Žiri je, takođe jednoglasno, odlučio da dodeli i dve druge i četiri treće nagrade, kao i više pohvala. Ovogodišnji dobitnici drugih nagrada su Jelena Kalajdžija iz Bijeljine, za pesmu „Sazdailje opipljive nebeskim rukama“ i Tripko Draganić iz Podgorice, za pesmu „Troji-čindanski sabor u Podgoroci“.

Treće nagrade pripale su Ivani Svrkoti iz Podgorice, za pesmu „Vesnik raja“, Miru Kovaču iz Novog Sada, za pesmu „Iskra“, Emilu Labudoviću iz Podgorice, za pesmu „Ne dajmo svetinje jer one nisu dale nas“ i Veselinu P. Dželetoviću iz Beograda, za pesmu „Ne damo svetinje“.

Oops...
Slider with alias prvi_test_slajder not found.

 

Dobitnici pohvala su Željka Avrić (SremskaMitrovica), Nevena Tatić Karajović (Sidnej/Australija), Jovan N. Bundalo (Beograd), Aćim Todorović (Vlasenica), Branislav M. Vuković (Berane), Stevan Milošević (Vranje), Ani Stajkova Ivanova (Plovdiv/Bugarska),Sara Jovanović (Kraljevo), Borislav Gvozdenović (Vrbas), Milutin Lujo Danojlić (Beograd), Mira Grk (Gajdobra), Radmila V. Stojanović (Zrenjanin), Violeta Božović (Prijedor), Slavko Vuković (Berane), Gordana Jež Lazić (Beograd) i Vesna Radović (Beograd/Herceg Novi).

Članovi žirija bili su saglasni da pohvale zaslužuju i Verica Preda PreVera (Vršac), Velika Tomić (Kristiansand/Norveška), Sanja Simić de Graf (Loznica), Mirjana Kuzminac (Bogatić), Cvija Ašćerić Mitrović (Adelaida/Australija), Srđan Paunović (Beograd), Momir Vučinić (Gostilovina), Kristina Pavlović Rajić (Zemun), Nemanja Božić (Beograd), Tatjana Đurić (Kruševac) i Darinka Bela Tomić (Beograd).

Nagrade i pohvale biće uručene na tradicionalnom pesničkom saboru „Bešenovska prinošenja“ koji će, pod stoletnim lipama u porti ovog fruškogorskog manastira čija obnova je još uvek u toku, biti održan u utorak, 28. jula, povodom letnje manastirske slave
Svetih Kirika i Julite. Tom prilikom, biće promovisana i poetska zbirka „Ne damo svetinje jer one nisu dale nas“, sa svim pesmama koje su učestvovale na ovogodišnjem konkursu.


Pogledaj: Nove knjige: „Sužnji u predvorjima smrti“ bačkopalančanke Mirjane Mandić Drljača


Reč je o šestoj zbirci koju je iznedrio poetski konkurs „Bešenovska prinošenja“ na kojem je, od 2015. godine kada je pokrenut, učestvovalo više od 450 pesnika iz više od 30 zemalja. Nazivi prethodnih pet zbirki bili su „Bešenovska prinošenja“,„Fruška goro, Bogu nek` je slava“, „Zemnih milina nebeski kroj“, „Nevidljiv je Pomerač oblaka“ i „Osam vekova našeg Hristaništa“.

Za vizuelni identitet ovogodišenje manifestacije zaslužan je somborski slikar Nikola Brkanović, a slika je iz njegovog ciklusa Litije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here