Промоција књиге „На крају почетка“ аутора Илије Туцића

У бачкопаланачкој библиотеци

Извор: НБ Вељко Петровић

БАЧКА ПАЛАНКА – Народна библиотека „Вељко Петровић и Књижевни клуб „Дис“ организују промоцију књиге „На крају почетка“, аутора Илије Туцића.


Промоција ће се одржати у Галерији библиотеке, у четвртак (27.04.) са почетком у 18:00 часова.

Илија Туцић, новинар и књижевник, читаву деценију путује кроз равницу и пише кратке приче по којима је препознатљив бројној читалачкој публици. Објавио је књиге: „Челобаште“, „Мале војвођанске приче“, „Чудо у Чибу“, „Приче равнице“, и “Приче иза фиранге”, од којих су неке због великог интересовања читалаца доживеле поновљена издања.

Збирку прича „На крају почетка“ објавила је недавно зрењанинска библиотека и њоме аутор симболично заокружује десетогодишњи стваралачки циклус – она садржи 80 најлепших прича из његових пет претходних књига.

О аутору:

Дипломирао је књижевност на Филозофском факултету у Новом Саду. Професионалну каријеру почео је 1990. у листу „Дневник“. Као новинар, главни уредник, директор и аутор емисија радио је на: РТВ Војводина, Радио Дунаву, ТВ Панонија, ТВ Аполо, ТВ БАП. Аутор је осам документарних ТВ филмова. Од првог броја уредник је и аутор „Војвођанског магазина“ у којем је објавио преко 300 текстова.

Из рецензије књиге:

Рецепт гласи овако: Узмете емоцију Вељка Петровића који је у земљи, набреклој ко гараво тесто у вангли, видео снагу бога Антеја. Поспете је прстохватом усхићења Мике Антића спрам Војводине „благословене као причест и зрно априлске кише“. У прилогу сервирате стеријански хумор наших свакодневних нарави. И… пријатно! До миле воље уживајте у књизи “На крају почетка” коју сте управо добили.

И заиста. У наизглед лакорекој комбинацији стварносног податка и вечног сна, све је ту. И тегет чоја паорског кроја у тајанственој унутрашњости набреклог шифоњера. И тргови који чезну за постројеним четама. И старачке ноћи на усамљеним салашима. И мајке које мирисима из својих успурњалих кухиња дозивају децу, ма где се разишла, поручујући им да је и њихова судбина укувана у супи међу резанце и колутове од зелени. О Бача до Беча некада се пловило лађом. Данас се то ради са 80 Илијиних војвођанских прича. Пустите их да се попут лековитог сирупа разлију по вашим непцима. Ово је књига коју смо дуго чекали. Стиже нам у прави час.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here