У Обровцу обележен Светски дан читања наглас

Дешавања у огранцима Народне библиотеке "Вељко Петровић"

Светски дан читања наглас обележава се од 2010. године, а посебно је значајан када је реч о књигама за децу. Читање наглас, заједничко прелиставање књига, постављање питања, имитирање јунака и необичних звукова – све је то део важног процеса зближавања и дружења деце и родитеља, као и деце и библиотекара.


Ове заједничке тренутке уз књигу велики број деце памти као једну од најдражих успомена из детињства. Док слушају и размишљају, деца се повезују са ликовима из књига, подстичу не само маштовитост већ и развијају емпатију према људима, животињама, према свету уопште. Читање наглас поред тога што развија машту и поспешује критичко мишљење, изграђује позитивне ставове према околини и отвореност према другим људима.

Светски дан читања наглас обележава се у више од 170 земаља како би се указало на важност читања наглас и значај дељења прича међу људима. Иницијативу за обележавање овог дана покренула је непрофитна организација „LitWorld“ из Сједињених Америчких Држава, која се залаже за описмењавање, а у обележавање овог дана укључиле су се библиотеке, школе, вртићи, издавачке куће и различите непрофитне организације.

Поводом Светског дана читања наглас, у огранку Народне библиотеке „Вељко Петровић“ у Обровцу, одржана је радионица под називом „Читамо гласно“. Учесници радионице били су предшколци вртића у Обровцу који су у библиотеку стигли у пратњи васпитачице Гордане Вукојев. Лепоту читања и интерпретације библиотекарка је покушала да дочара читањем приче „Баштованов сан“ наше познате књижевнице Јасминке Петровић.

Циљ радионице био је преношење поруке ове занимљиве приче, али и усмеравање дечије пажње и интересовања на активно слушање, размишљање, развијање маште, и наравно – пружање позитивног узора. Колико су малишани уживали у причи показали су након прочитане бајке: од хартије су направили и оживели омиљени лик нове приче-башетенску корњачу.

Један од основних задатака сваке библиотеке и библиотекара јесте управо развијање љубави према књизи и читању, нарочито код најмлађих. Дружење са књигом и неговање културе читања и читалачке писмености веома је корисно и драгоцено, а читајући наглас подстиче се интерес за писану реч и књиге, обогаћује речник и квалитетно и корисно проводи слободно време.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here