Угостили Књижевни клуб „Ждрал“ из Новог Сада

Књижевни клуб "Дис"

Извор: Недељне новине

БАЧКА ПАЛАНКА – У уторак, 25. априла, у великој сали Народне библиотеке „Вељко Петровић“, настављена је традиција дружења КК „Ждрал“ из Новог Сада и КК „Дис“ из Бачке Паланке.


Испред домаћина, НБ „Вељко Петровић“, песнике и љубитеље поезије поздравио је директор Миладин Зорић.

– Књижевно-еколошки клуб српско-јапанског пријатељства „Ждрал“ основан је 2014. године у Новом Саду, чуло се на књижевном дружењу.

Неговање књижевног, оригиналног стваралаштва и екологија, два су основна поља клупског деловања. Основачи клуба су мр Александар Павић, др Оливер Фојкар и професор књижевности Кармен Антић. Током петогодишње издавачке делатности,  објављено је до сада 15 књижевних наслова. Председник клуба је Александар Павић, a уредник Библиотеке Ждрал Зоран Додеровић.

Поред низа промоција, чланови клуба су организовали и два пута „Дане јапанске културе“ у Новом Саду. Заштитни знак клупског издаваштва су кратке форме: хаику поезија, афоризми и кратке приче. Међу објављеним ауторима су и они са завидном међународном репутацијом. Имамо и клупску химну „На крилима ждрала“, аутора Горана Јовића.

Током месеца априла, у Спенсовом „Медиа инфо центру“, организоване су две важне манифестације: „Вече хумора и сатире“, првог априла и обележавање Међународног дана хаику поезије, 17. априла. Радујемо се књижевном сусрету „Ждрала“ и „Диса“ уз пратњу чланова „Акорда“.

Председник КК „Дис“ Јелена Лазаревић, сумирала је за наше читаоце овај пријатељски сусрет:

– Велико задовољство нам је било да угостимо Књижевно-еколошки клуб српско јапанског пријатељства „Ждрал“. Имали смо прилику вечерас да уживамо у хаику поезији, сатири и афоризмима наших колега из Новог Сада. Испред „Ждрала“ наступили су Александар Павић, Зоран Додеровац, Јован Крагујевић, Кармен Антић и Данка Врбова. Уз наше драге госте, представили су се са својим песмама и афоризмима и чланови „Диса“. Афоризме и стихове су говорили Ненад Неша Живков, Мирослав Николић, Славица Агић, Тамара Бајин, Александар Савић, Ана Тадић, Жељана Боцка и Василије Папић.

– Поред песника, уживали смо и у песмама кантаутора Горана Јовића, док су чланови „Акорда“ извели познате домаће и стране композиције. Књижевни клуб „Дис“ већ годинама практикује дружење књижевних клубова из региона, тако да ускоро очекујемо наше колеге из Суботице и Сремске Митровице, које ћемо са задовољством да угостимо – рекла је на крају Јелена Лазаревић, председница КК „Дис“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here