Залагање за образовање, заштиту и промоцију баштинских вредности

Конференцији библиотекара, архивиста и музеолога на Цетињу присуствовали и представнице НБ "Вељко Петровић" из Бачке Паланке

147
Фото: НБ Вељко Петровић

Библиотеке, као институције културе, разноликошћу своје грађе и услуга које нуде задовољавају и најспецифичније захтеве корисника за књигом и информацијама, те су подршка индивидуалном образовању и самообразовању на свим нивоима.


Била је једна од тема о којој се говорило на Конференцији библиотекара, архивиста и музеолога одржаној половином маја на Цетињу. Прилику да размене искуства и примере добре праксе имало је педесетак учесника из региона: Црне, Горе, Србије, БиХ, Словеније и Хрватске и Македоније. Током дводневног рада Конференције презентовано је двадесет пет стручних радова, између осталих и библиотекара из Београда, Обреновца, Краљева, Лазаревца, Новог Сада, Крагујевца, Јагодине и Бачке Паланке.

Народну библиотеку “Вељко Петровић” из Бачке Паланке на овом значајном скупу, представио је коауторски рад Душанке Папић и Драгане Петрић, виших дипломираних библиотекара на тему “Библиотека као подстицај и подршка образовању деце и младих”. Рад се односи на делатност библиотеке усмерен ка младим корисницима са циљем промовисања културе читања, унапређивања информационе писмености, подстицања стваралаштва и интересовања за културне садржаје.

Као један од закључака овогодишње Конференције, истакнута је потреба за континуираним подстицањем сарадње између баштинских установа библиотека, архива и музеја ради остваривања заједничке мисије – заштите и промоције културне и научне баштине. Конференцију је организовала Национална библиотека Црне Горе “Ђурђе Црнојевић” у сарадњи са Министарством културе Црне Горе.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here