Неколико трикова како можете сами да очистите климу и уштедите новац

250
Фото: Canva

Ако вам виси клима на зиду у кући то не значи да сте решили проблем са врућином у стану, јер ако уређај имате већ неколико година, а нисте га очистили – не треба ни да га палите.


Да је чишћење климе обавезни део кућног посла пре почетка врућина сви знају, а уз пар савета можете овај уређај сами да очистите и тако уштедите пар хиљада динара, колико би вам иначе мајстори узели.

Због наслага прашине и дуванског дима може се јавити и непријатан мирис у стану док килима ради. У већим продавницама можете да набавите специјална средства, најчешће у виду спреја, којима се уређај чисти од бактерија и гљивица, а уједно и дезинфикује. Та средства треба користити пажљиво и стриктно према упутству јер ће само тако бити ефикасна.

Унутрашњи део климе има филтере које треба променити или очистити како је предвиђено у упутству. Спољне и лако приступачне унутрашње пластичне делове можете пажљиво да оперете млаком водом у којој сте растворили неко средство за чишћење. Многи у ту сврху користе детерџент за судове. Ако сами скидате филтере, будите јако пажљиви јер пластичне „жабице“ могу лако да пукну. Зато најпре проучите упутство како не бисте направили штету.

Како да очистите сами климу?

Пре чишћења свакако угасите климу и искључите је из струје. Након тога скините поклопац и видећете филтере којима треба чишћење. Иначе, препоручљиво је чистити их на свака три месеца уколико климу користите целе године, а ако имате кућне љубимце још чешће.

Када сте дошли до филтера, одстраните све евентуалне веће објекте са њега и потом га оперите. Можете то да урадите само водом, а можете и да јој додате средство за дезинфекцију.

Када сте га детаљно опрали, филтер оставите да се осуши. Водите рачуна да буде сасвим сув пре него што га вратите у климу, а пре тога наравно оперите и мрежицу. То можете да урадите мешавином воде и обичног детерџента. Када сте то урадили, вратите све на своје место и – то је то.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here