Успешан 18. Фестивал војвођанске тамбуре

По други пут фестивал одржан у Бачкој Паланци

196
Фото: Недељне новине

БАЧКА ПАЛАНКА – У Градској концертној сали у Музеју града (16.03.), одржан је 18. Фестивал војвођанске тамбуре. Више о догађају, за Недељне новине, рекла је директорка ШОМО „Стеван Христић“, Сандра Милутиновић.


– Фестивал је други пут одржан у нашем граду. Учешће су узели солисти из основних и средњих музичких школа из покрајине, као и камерни састави и оркестар, а фестивал је трајао цео дан, почев од 10 сати пре подне па све до скоро 19 часова. Такмичари су дошли из Суботице, Панчева, Кикинде, Врбаса, Куле, Бечеја, Руме, као и Бачке Паланке. Било је 38 ученика у категорији солиста из основних и осам из средњих школа, три камерна састава и један оркестар. Потрудили смо се да фестивал протекне у најбољем могућем реду, тако да смо изузетно задовољни како је све протекло. Формиран је тим за организацију фестивала, који је чинио велики број наставника, њих 12. На челу тима била је наставница тамбуре Милица Лерић, затим њене колеге са жичаног одсека Јелена Драгић, Марко Ивезић, Светлана Ћирић, наставнице клавира Маријана Стојшић, Душка Дабић и Јован Варга, наставници теоријских предмета Зорица Кљајић и Теодора Чукељ, а имали смо и важну подршку ваннаставног особља на челу са Драганом Шкорић логистика, Маја Живковић педагог, Драгана Кнежевић фотографија и ја као координатор – наводи Сандра Милутиновић и додаје:

– Као организатори положили смо један велики испит, сами себи показали да смо спремни да организујемо и Фестивал музичких и балетских школа следеће године. Овај фестивал је организован у сарадњи са Активом наставника тамбуре Војводине, чији је председник професорица тамбуре Мира Темуновић из Суботице која је била и председник жирија у категорији солиста из основих школа. Истичем и изванредну сарадњу са  Културним центром Бачка Паланка. Имали смо три жирија: за дисциплину солиста за основне школе, дисциплину солиста за средње школе и дисциплину камерних састава и оркестра. После такмичења у 19 часова почео је завршни концерт на којем су наступили најуспешнији солисти победници категорија, а посебно бих истакла наступ дечјег тамбурашког оркестра из школе у Суботици – каже директорка.

Победници по категоријама су били:

Основне школе:

1. разред, Ева Кустурин, Сомбор;

2. разред, Павле Зеремски, Бечеј;

3. разред, Анђела Хорватски, Суботица;

4. разред, Вера Дуловић, Рума;

5. разред, Иван Планчак, Кула;

6. разред, Анђела Чичакин, Бачка Паланка;

Средње школе:

1. разред, Лука Аранђеловић, Панчево;

2. разред, Ана Марија Младен,Панчево;

3. разред, Марко Кујунџић, Суботица;

4. разред, Иштван Сакач, Суботица;

Камерни састави: „Лапо-лапо“ из Суботице и дечији тамбурашки оркестар из Суботице у категорији оркестара.

Поред великог броја такмичара из разних градова Војводине, учествовали су и наши
Бачкопаланчани. Они су, захваљујући одличним наступима, освојили следеће награде:

  • МилицаТркуља, први разред I-7 (92,67)
  • Бојана Грбић, први разред I-5 (95,33)
  • Лена Месарош, други разред I-3 (91,67)
  • Василије Пуђа, четврти разред II-2 (88,00)
  • Милана Ковач, четврти разред  II-1 (88,33)
  • Милан Јоцић, четврти разред III-1 (78,67)
  • Анђела Чичакин, шести разред  I-1 (93,67).

Директорка је, кроз разговор, свим ученицима и њиховој наставници Милици Лерић, као и клавирским сарадницима Сањи Радуловић и Маријани Стојшић, честитала на постигнутим резултатима. У наставку, Сандра Милутиновић се осврнула и на догађаје који их очекују.

– Школско такмичење нас очекује 13. априла, под називом „9. Фестивал музике ШОМО Стеван Христић“. Ове године ће се одржати у побољшаним условима оспособљавањем Градске концертне сале, јер такмичење можемо поделити у два дела, где ће један део бити одржан и у Музичкој школи. Такође нас очекује и „Pa-Art Internešnel Piano Festival“, који ће се одржати од 12. до 15. маја. Наша школа ће бити сарадник при одржавању тог фестивала, а генерални директор такмичења је Тијана Андрејић, Бачкопаланчанка, доцент на Академији уметности у Новом Саду.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here